Jozina Glaser-Philips
Geboren:
Hengelo,
Vermoord:
Sobibor,
Bereikte de leeftijd van
64 jaar
Koninginnenlaan 23, Den Bosch
Het plankje is zo geschilderd dat het past bij het plankje van Jozina's man, Falk Jonas Glaser
Onze grootmoeder Jozina en grootvader Falk hebben we niet gekend. Lang wisten we niet dat zij beiden op dezelfde dag, 2 april 1943 te Sobibor vergast zijn. De hele geschiedenis is niet voor te stellen. Ze blijven in liefdevolle gedachtenis
Jozina Philips is geboren als jongste van twaalf kinderen. Ze heeft op verschillende plaatsen een baan gehad, als modiste en dienstbode. Daarna woonde ze voor kortere of langere tijd in Zutphen, Deventer, Rotterdam en Amsterdam en keerde telkens terug naar Hengelo waar de ouders woonden. In 1909 trouwde ze met Falk Jonas Glaser, ze woonde en werkte toen in Kleef. Hier hebben ze elkaar leren kennen. Het huwelijk vond plaats in Nijmegen.
Haar karakter was zachtaardig en als uiterlijke kenmerk was zowel bij haar zussen als bij haar, een rode haarkleur.
In haar huwelijk woonde ze met haar gezin in Nijmegen, Kleef en Den Bosch. Dochter Roosje is in 1914 geboren in Nijmegen en zoon John in 1920 in Kleef. In Den Bosch maakten zij de oorlog en de vervolging mee. En daar kreeg ze de oproep.
Roosje regelde valse persoonsbewijzen en als Lya Donkers en mevrouw Van Moorsel gingen ze naar een pension in Naarden, bij de heer en mevrouw Coljee. Dit adres had ze gekregen van een minnaar die totaal onbetrouwbaar was. Hij verraadde hen beiden en ontving hier geld voor. Ze werden gearresteerd en weggevoerd naar Westerbork. Daar kwamen ze vader Falk tegen, het , kamp Schaarsbeek te Heino waar hij zat was ontbonden.
Mevrouw Coljee was zo goed om geld en documenten in bewaring te nemen en bezocht Roosje en haar moeder in Westerbork, bracht en stuurde pakketten op met onder andere verzorgingsproducten, sigaretten en dergelijke, waar om gevraagd werd. In 1994 vond zij een doos met de documenten en brieven. Als familie Glaser zijn wij, kinderen van John toen opgespoord en zodoende kregen wij deze waardevolle, maar onthutsende informatie in handen. Nooit hadden we zo geweten dat de familie van onze vader Joods was en op deze enorm tragische manier de oorlog heeft meegemaakt; onze grootouders vermoord in Sobibor, vele familieleden eveneens in een van de kampen en tante Roosje had Auschwitz overleefd.
Dagboeken, onderzoek en ervaringen zijn opgeschreven in het boek Dansen met de Vijand, door Paul, oudste zoon van John.
Alle foto's zijn privé.
Alle teksten komen uit privébronnen.