Greta Spitzer
Geboren:
Wenen,
Vermoord:
Auschwitz,
Bereikte de leeftijd van
23 jaar
Beroep: Lerares
E 90, Sint Michielsgestel
Grete Sara Spitzer was doofstom en afkomstig uit Wenen. Als vluchtelinge kwam ze op 9 augustus 1939 per trein aan in Venlo. Ze had volgens een verhaal op joodsmonument.nl van tevoren toestemming voor (tijdelijk) verblijf in Nederland gekregen. Diezelfde dag werd zij opgenomen in het R.K. Instituut voor Doofstommen te Sint-Michielsgestel, later bekend geworden als Kentalis.
Volgens de verhalen was Grete verpleegster en hopspitante. Op haar kaart van de Joodsche Raad staat echter dat zij lerares was. Grete werd opgeroepen om zich te melden op het station in 's-Hertogenbosch voor vertrek naar Westerbork. Zij maakte deel uit van de eerste groep joden die in Brabant die oproep kregen.
Grete moest zich op 28 augustus 1942 melden op het station in 's-Hertogenbosch. Daar werd zij gezien door een medewerkster van de Joodsche Raad die over haar schreef in een brief. Deze brief is deels opgenomen in het standaardwerk over de Tweede Wereldoorlog van historicus Lou de Jong Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog. Daar staat in deel 6, I blz. 34: "Er was een heel tragisch geval van een doofstom meisje".
Al op 31 augustus wordt Grete naar Auschwitz gedeporteerd, in een transport met 560 Joodse mensen. Ook over dit transport schrijft Lou de Jong een bijzonder verhaal. "Voorts weten wij dat het 15de transport (vijfhonderdzestig Joden) dat 10 dagen later, op 31 augustus (Koninginnedag), vertrok, op het station van Hooghalen het Wilhelmus aanhief". (deel 8, II blz. 696)
Grete Sara Spitzer wordt op 3 september 1942 vermoord in Auschwitz. Ze is dan 23 jaar.
Struikelsteen
Grete wordt in haar laatste woonplaats, Sint-Michielsgestel, herdacht met een struikelsteen die is geplaatst voor het voormalige Doveninstituut. Bij Gretes struikelsteen worden jaarlijks op 4 mei, de dag van de Nationale Dodenherdenking, bloemen gelegd. In het plankje zijn Gretes naam gebrand en de jaren die zij leefde. In het plankje is tevens het wapen van Sint-Michielsgestel gebrand.
Bronnen:
Joodsmonument .nl en
WO2 Biografieën Netwerk Oorlogsbronnen