Bloeme Korper-Nebbig
Geboren:
Amsterdam,
Vermoord:
Sobibor,
Bereikte de leeftijd van
34 jaar
Vrolikstraat 279 III, Amsterdam
Kooplieden en handelaren uit de binnenstad
Bloeme Nebbig werd in 1908 in Amsterdam geboren. Zij trouwde met Hartog Korper (1907), die koopman was. Bloeme en Hartog woonden in de Vrolikstraat 279”’. Zij kregen twee zoontjes: Elias (1935) en Philip (1937). Het gezin werd opgepakt en naar Westerbork gebracht. Op 18 mei 1943 werden zij samen met 2507 (totaal 2511) vervolgden op transport gesteld naar Sobibor. In dit transport was ook hun neefje Barend Korper (1929), die ook in de Vrolikstraat woonde. In totaal zaten 58 joden uit de Vrolikstraat in dit transport. Nog op de aankomst op 21 mei 1943 werden allen in Sobibor vergast.
De Vrolikstraat in 1912
Foto’s van of verhalen over Bloeme en haar gezin zijn niet te vinden. De reden daarvoor zal zijn dat van alle familieleden die ik heb kunnen vinden, vrijwel niemand de oorlog heeft overleefd. Ze zijn vermoord in Auschwitz of Sobibor.
Bloeme en Hartog kwamen beiden uit grote, Joodse families uit de binnenstad van Amsterdam. Zij waren kooplieden, handelaren. Eind 19e eeuw werden de Oosterparkbuurt en Transvaalbuurt aangelegd en trokken veel joden uit de binnenstad naar deze wijken in Oost. In de Vrolikstraat woonden enkele honderden joodse mensen. Zij waren vooral arbeiders en ambachtslieden, Joodse diamantbewerkers waren sterk vertegenwoordigd. Meer leden van de families Nebbig en Hartog woonden in de Vrolikstraat. Zus Marianne, woonde naast Bloeme op nummer 287 driehoog, Benjamin en Mietje Nebbig (oom en tante?) hadden op nummer 281 hs een groothandel in groenten en fruit. Op nummer 68 tweehoog woonde Sophia Korper-Vreeland, weduwe van van Hartog’s broer Simon, met haar 8 kinderen. Uit dit gezin heeft alleen Hendrina (1924-2014) de oorlog overleefd.
Een grote kans ze op mooie dagen een wandelingetje maakten in het Oosterpark (sinds 1857) en dat de kinderen Elias en Philip er gespeeld hebben. Tijdens de oorlog lang niet zo gezellig als nu. Op de foto zie je een bunker en veel hekwerk.
De synagoge in de Linnaeusstraat, gebouwd in 1928, was een van de drie belangrijkste synagogen in Amsterdam.
Bronnen:
Jezelf een vraag stellen
Daarmee begint verzet
En dan die vraag aan een ander stellen.
(fragment uit: Iemand stelt de vraag, Remco Campert, 1970)