Salomon Snijders
Geboren:
Enkhuizen,
Overleden:
Amsterdam,
Bereikte de leeftijd van
52 jaar
Blasiusstraat 126 III, Amsterdam
Salomon Snijder kwam uit een gezin van zes kinderen. Alle kinderen van het gezin, Salomon, Elisabeth, Jetje, Abraham, Asser en Samuel zijn geboren in Enkhuizen.
In Enkhuizen was er sinds de 17e eeuw een Joodse gemeenschap, die vooral in de 18e eeuw tot bloei kwam. In de Franse tijd, eind 19e eeuw, kwam er een eind aan de bloeiperiode en liep het aantal gemeenteleden terug. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de positie van Joden in Enkhuizen relatief gunstig, omdat de burgemeester van Enkhuizen weigerde mee te werken aan de maatregelen van de bezetters. Echter in april 1943 werden alle Joden in Enkhuizen gedwongen om te verhuizen naar Amsterdam. Bijna allemaal zijn ze toen ondergedoken. Een aantal heeft het overleefd.
Het gezin Snijders is al eerder dan 1943 in Amsterdam terechtgekomen. Hoe, wanneer en waarom is onduidelijk. Salomon is in Amsterdam getrouwd met Esther. Voor zover bekend bleven zij kinderloos. Zij woonden in de Blasiusstraat, boven slager Gendering. De Blasiusstraat was vooral geliefd bij Oost-Europese Joden. Het was een levendige straat met veel winkels, kleine bedrijfjes, een Joods gemeenschapshuis en zelfs twee synagogen. Als je op de site van Joods Monument zoekt, ontdek je dat tijdens de bezetting 1.367 mensen uit de Blasiusstraat zijn afgevoerd en vermoord in de vernietigingskampen. Onvoorstelbaar.
Tussen 1941 en 1943 zijn Salomon, zijn vrouw en zijn broers en zussen allemaal vermoord, in verschillende kampen. Zijn oudste zus Jeltje was een van de 1.080 patiënten die uit de Joodse psychiatrische inrichting Het Apeldoornse Bosch werden afgevoerd, met daarbij 53 verpleegkundigen. Ze zijn in Auschwitz vergast op 25 januari 1943.
Bronnen:
Joodsmunument.nl
Joodsamsterdam.nl
Jck.nl/joodse-gemeenten/enkhuizen
https://historiek.net/het-apeldoornsche-boschtransport-van-22-januari-1943/146932/