Ephraim Duis
Geboren:
Amsterdam,
Vermoord:
Auschwitz,
Bereikte de leeftijd van
16 jaar
Teteringenstraat 8, Breda
Een leven in de knop vermoord. Droom tot in eeuwigheid.
Ephraïm Duis is geboren in Amsterdam op 19 januari 1928. Zijn vader, Jacob Duis, is een Amsterdamse handelaar in lampenkappen. Zijn moeder is Jeannette Samson, zij komt oorspronkelijk uit Harderwijk. Het huwelijk houdt geen stand: zijn moeder neemt Epraïm vanuit Amsterdam mee naar Breda, naar de Teteringenstraat 8, waar zijn oma, Hanna Samson-Frank, woont. Zij kwam kort voor de oorlog op een kamer inwonen bij de familie Haas. Haar net gescheiden dochter Jeanette en kleinzoon Ephraïm trokken dus in het begin van de oorlog bij haar in. De andere mensen op dit adres zijn Elkan Kogel, Sara Kogel-Haas en haar vader Louis Haas. Al deze mensen zullen vermoord worden.
De oproep van augustus 1942 schijnt Ephraïm in eerste instantie naast zich neergelegd te hebben. Later is hij samen met zijn moeder via Kamp Vught en Kamp Westerbork op 23 maart 1943 gedeporteerd naar Auschwitz, waar hij op 1 april 1944 vermoord is. De gegevens op de kaart van het Rode Kruis zijn iets anders.
Ephraïms moeder is vermoord in Auschwitz op 3 juni 1944, toen ze 52 was. Zijn vader overleeft de oorlog, trouwt opnieuw en krijgt nog kinderen. Hij overlijdt op 1 januari 1953.
De keuze voor Ephraïm
Enerzijds koos ik voor Ephraïm omdat hij ongeveer de leeftijd heeft van mijn kleinkind, daardoor kan ik mij een beeld vormen van zo’n knul. Anderzijds zou hij bij leven in 2022 ongeveer de leeftijd gehad hebben van een vriendin, dat geeft een beeld van wat zijn leven had kunnen zijn. De kleurige banen op het plankje verwijzen naar alle dromen, verwachtingen, verlangens, talenten en mogelijkheden die Ephraïm in zich had. En die nooit tot ontplooiing gekomen zijn.
Deze naam is ook gekozen door Yolande van Aalst. Onze keuzen hebben elkaar gekruist. Daarom op deze pagina twee naambordjes.
Bron:
Oorlogsbronnen