Sara Frankenhuis
Geboren:
Amsterdam,
Vermoord:
Sobibor,
Bereikte de leeftijd van
44 jaar
C. van Aelststraat 20, Tilburg
Van woonwagen tot aan het station Westerbork?
Sara Frankenhuis was gehuwd met François Busnac die uit een variété-familie kwam. Zijn vader en grootvader reisden al met een variétézaak. Sinds 1926 woonde Sara samen met François Busnac. Frans had een paradetent onder de naam Theater Busnac, soms noemde hij zijn zaak Theater Modern. Sara zat achter de kassa.
Begin april 1943 kondigde de Duitse bezetter een verblijfsverbod aan voor joden in acht provincies waaronder Noord-Brabant. Op 28 augustus kwam de oproep. Sara Frankenhuis was in verwachting van haar zevende kind, toen ze voorbij buurtgenoten Adri van Zelst liep met eerst Kamp Vught en daarna Sobibor als bestemming. ,,Het waren leuke mensen hoor", zegt hun buurjongetje van toen. ,,Je kon een praatje met ze maken.” Af en toe moet hij nog eens aan ze denken: ,,Hoe is het toch mogelijk hè? Ineens weg.”
Deportatie
Op 27 augustus 1942 kreeg de familie Busnac-Frankenhuis een oproep om zich de volgende dag op het station van Tilburg te melden. Bij een medische keuring in Den Bosch werd Sara Frankenhuis wegens ‘ziekte’ voorlopig afgekeurd. Ze keerde op 29 augustus met haar gezin terug naar Tilburg. Alleen Samuel en Elisabeth bleven in Den Bosch achter voor verder transport naar Kamp Westerbork.
In april 1943 komt een nieuwe oproep voor deportatie. Op 9 april 1943 is Sara Frankenhuis met Henriette, Adolphina, Francisca en Robert overgebracht naar Vught waar zij ongeveer een maand blijven. Aankomst in Westerbork op 9 mei 1943, verblijf in barak 57. Op 11 mei 1943 is Sara met haar kinderen gedeporteerd naar Sobibor, waar zij bij aankomst op 14 mei 1943 zijn vermoord. De familie Busnac zou met 34.000 andere Nederlandse joden naar Sobibor worden gedeporteerd.
Gezin François Busnac: de twee oudste van zes kinderen uit dit gezin kwamen uit het eerste huwelijk van Sara Frankenhuis. De vier andere kinderen zijn van François. Ze krijgen allen de achternaam van hun moeder. Busnac kon niet van zijn eerste vrouw scheiden omdat zij in een instelling verbleef.
(teksten o.a. van Joods Monument en Brabant Wikipedia)