Annelies Marie Frank
Geboren:
Frankfurt am Main,
Vermoord:
Bergen-Belsen,
Bereikte de leeftijd van
15 jaar
Merwedeplein 37 II, Amsterdam
Kayra vond het volgende verhaal op Annefrank.org en op Joodsamsterdam.nl:
Anne Frank is op 12 juni 1929 geboren in de Duitse stad Frankfurt am Main. Haar lievelingskleur is rood. Ze heeft een zus die ruim drie jaar ouder is, Margot. Het gaat slecht in Duitsland in die tijd: er is weinig werk en veel armoede. Intussen krijgt Hitler steeds meer aanhangers. Hitler haat de Joden en geeft ze de schuld van de problemen in het land. Door die Jodenhaat en de slechte economische situatie besluiten Annes ouders, Otto en Edith Frank, naar Amsterdam te verhuizen. Otto begint daar een bedrijf dat handelt in pectine, een geleermiddel waar je jam mee kunt maken. Als in Nederland de situatie voor de joden steeds moeilijke wordt, duikt de familie onder in het beroemde Achterhuis van de Prinsengracht 236, boven het bedrijf van Otto. Tijdens de onderduikperiode schreef Anne veel in haar dagboek. Ze wilde later graag schrijver worden. Na een hele tijd in onderduik werden ze verraden en afgevoerd naar concentratiekampen. Anne en Margot zijn uiteindelijk allebei in Bergen-Belsen in vermoord.
Alleen Otto Frank, de vader van Anne, overleefde de kampen. Hij vond Annes dagboeken en heeft ze gepubliceerd omdat hij ze zo bijzonder vond. Anne werd daarmee postuum wereldberoemd. Onder meer is in het dagboek te lezen over de moeizame relatie tussen Anne en haar moeder. Door hun verschillende karakters botsten ze vaak, maar ze konden elkaar in het kleine Achterhuis niet ontlopen.
Deze gedenkpagina is in 2022 gemaakt door een leerling uit groep 7 van Brede School de Kinkerbuurt als onderdeel van het project De Tweede Wereldoorlog. De leerlingen hebben via Namenennummers.nl kennisgemaakt met archieven en geoefend met informatie zoeken. Ze vonden het interessant om zo te ontdekken wat voor leven de gekozen persoon heeft gehad. Ook hebben ze geprobeerd een naambordje te maken dat het slachtoffer blij zou maken. Via Namenennummers.nl kregen de slachtoffers een gezicht voor de leerlingen. Zij zullen zich hen altijd blijven herinneren.