Esther Beugeltas-Matteman
Geboren:
Amsterdam,
Vermoord:
Sobibor,
Bereikte de leeftijd van
57 jaar
Iepenweg 9 I, Amsterdam
Klein gezin zonder kinderen
Esther Matteman, geboren op 31 maart 1886, was het zesde van de negen kinderen van Salomon Matteman en Duifje Maijkels. Zij was vernoemd naar haar grootmoeder, Esther Maijkels-de Jong. Op 28 maart 1917, kort voor haar 31ste verjaardag, is zij getrouwd met de vijf jaar jongere sigarenmaker Isaäc Beugeltas. Getuige was haar oudere broer Philip, een diamantslijper. Esther en Isaäc gingen aan de Iepenweg wonen, eerst op nr. 5, later op nr. 9 eenhoog. Op driehoog zouden later haar jongste broer Philip en zijn vrouw Saartje komen wonen. Op de begane grond was de winkel van de eveneens joodse Simon Wolder.
Al gauw werd sigarenmaker Isaäc sigarenkoopman, want vanaf 1920 verkochten hij, zijn broer Joseph en hun zwager Simon Naarden tabakswaren op het Dapperplein. Met de handel was Esther wel vertrouwd; haar vader was koopman, haar oudere broer Barend en diens vrouw Elisabeth stonden met manufacturen op dezelfde markt en haar jongere broer Levie handelde er in ‘ongeregeld’.
Mogelijk heeft Esther in de handel van haar man meegewerkt, mede omdat het echtpaar kinderloos is gebleven. Op 15 juni 1939 plaatsen zij een kleine advertentie in het socialistische dagblad Het volk waarin een ‘net meisje’ wordt gevraagd ‘in een klein gezin zonder kinderen’, voor halve dagen, van 8½ tot 3 uur. De tijd dat Esther op de markt stond? Of ging ze toen haar schoonzus Elsje Naarden-Beugeltas, die op dat moment in scheiding lag, helpen die op de Nieuwendijk een sigarenwinkel had?
Of Esther net als Isaäc op 3 oktober 1942 bij grote razzia in Amsterdam-Oost is opgepakt, is niet duidelijk. Isaäc werd nog geen drie weken later in Auschwitz vermoord. Mogelijk is Esther nog aan deze razzia ontkomen, dan wel is zij later uit Westerbork weggevoerd, want zij is een half jaar later (21 mei 1943) in Sobibor vermoord. Zij was 57 jaar.
Aan het begin van de Iepenweg staat al sinds jaren nieuwbouw: daarin hebben de nummers 1 t.m. 21 dezelfde voordeur. Ik kom er geregeld langs en denk dan even aan een vrouw die ik nooit heb gekend.
Marijke Zuiderent-Romijn
Bronnen:
www.parool.nl/nieuws/ik-verkoop-nu-meer-wietasbakken-dan-molentjes~b5f2d124/