Selma Adele Roeg
Geboren:
Mönchengladbach,
Vermoord:
Sobibor,
Bereikte de leeftijd van
11 jaar
Piusstraat 82, Tilburg
Selma is samen met haar ouders Philip Roeg en Sara Roeg-van Praag en zusje Helene (* foto uit geni.com en myheritage) in 1938 vanuit Duitsland naar Tilburg verhuisd. Dit in verband met de dreiging vanuit de Duitse overheid. Tot dan toe werkte vader als verkoper bij de ouders van zijn vrouw Sara. Ze gingen wonen aan de Piusstraat 82 te Tilburg (*). Selma Adèle was tijdens de oorlog leerlinge van de Openbare Lagere School 3 aan de Korte Schijfstraat en vervolgens op last van de bezetter aangemeld als leerlinge van de afzonderlijke (bijzondere lagere) school voor Joodse leerlingen in een lokaal van het St.-Elisabeth-gebouw.
In de voormalige Openbare Lagere School 3, OBS de Vuurvogel (inmiddels verhuisd naar de Eikstraat in Tilburg), is een monument (*) ingericht ter nagedachtenis aan de kinderen die vanuit deze school zijn weggevoerd. Het gaat om een plaquette en een vitrine. Op de plaquette zijn de namen van de 24 joodse kinderen uitgelicht. In de vitrine is een gespleten, geslepen zwerfkei geplaatst.De tekst aan de binnenzijde van de zwerfkei (*) luidt:
'ALS DEZE STEEN ZIJN WIJ’
RUW GESCHEIDEN DOOR
HELSE KRACHTEN BUITEN ONS,
BLIJVEN WIJ ALTIJD
EEN DEEL VAN ELKAAR.'
Verder heeft de (kiezel-)steen natuurlijk een bijzondere betekenis op Joodse graven.
In augustus 1941 werden de 24 joodse kinderen, waaronder Selma Adele, die de school toen telde, samen met twee andere joodse kinderen samengebracht in het parochiehuis van de parochie 't Heike aan de Antoniusstraat. Selma Adèle is op 9 april 1943 op last van de Sicherheidsdienst gearresteerd en op 10 april, samen met het hele gezin, overgebracht naar Kamp Vught (Konzentrationslager Herzogenbusch) (*). Op 7 juni werd ze vanuit Kamp Vught met het kindertansport overgebracht naar Kamp Westerbork waar op 8 juni de deportatie begon naar Sobibor. Samen met nog 3000 andere joodse gevangenen zijn ze in 46 goederenwagons vervoerd en zijn vrijwel meteen na aankomst op 11 juni 1943 is vermoord (*). Ook haar moeder Sara en zusje Helene hebben ditzelfde lot moeten ondergaan.
In Kamp Vught is een speciaal kindermonument (*) ingericht ter nagedachtenis aan de kinderen die met dit transport weggevoerd zijn, waar dus ook de naam van Selma Adèle (*) voor eeuwig een plaats heeft gekregen. Daarnaast heeft ze ook een speciale herdenkingssteen in het monument van Kamp Westerbork (*). Selma is op 24 juni 1953 uitgeschreven uit het gemeenteregister: overlijdensakte 1166 van de gemeente Tilburg(*). Haar vader Philip heeft Auschwitz overleefd en is overleden op 7 juli 1981 (*) en bijgezet op de Joodse begraafplaats in Tilburg, waar ook een monument is ingericht voor alle omgekomen Joden (*).
* = afbeelding