Adolf de Vries
Geboren:
Amsterdam,
Vermoord:
Auschwitz,
Bereikte de leeftijd van
42 jaar
Beroep: Vertegenwoordiger
Golfstraat 4, Breda
De familie De Vries, Adolf, zijn Betsie en hun zoon Isaac, komen allen uit Amsterdam en ze zijn daarna als gezin naar Breda verhuisd. Deze samenloop van Amsterdam met Breda komt in mijn gezin ook voor en daarom hebben we gezamenlijk deze familie gekozen om te herdenken. In mijn geval gaat het dan om de vader van het gezin De Vries, Adolf.
Adolf is geboren in Amsterdam op 8 oktober 1900. Hij was de zoon van Isaac de Vries en Flora Onderwijzer. Van beroep was Adolf vertegenwoordiger in schoenfournituren. Op 31 juli 1923 trouwde Adolf met Betsie de Lange. Samen kregen ze een zoon die ze Isaac noemden. Hij werd geboren op 28 juni 1924 in Amsterdam. Adolf had een broer, Samson, en een zus, Elisabeth. Beiden zijn, net als Adolf, vermoord in een concentratiekamp.
Nadat de geboorte van Isaac verhuizen ze naar Breda. De reden van hun vertrek uit Amsterdam en de keuze voor Breda is helaas niet duidelijk geworden. Op 29 september 1942 is Isaac opgepakt om te gaan werken in een werkkamp, Kamp Wittebrink, bij Zelhem en van daaruit is hij gedeporteerd op 9 oktober 1942. Op 31 januari 1943 is hij vermoord in Auschwitz, op dezelfde dag als zijn zoon Isaac. Of zij elkaar nog hebben ontmoet in Auschwitz heb ik niet kunnen achterhalen.
Een politiebericht van 15 november 1942 uit Breda, dus nadat de hele familie De Vries is gedeporteerd, vermeldt nog dat er is ingebroken in de woning van de familie aan de Golfstraat 4. Na het vertrek van de familie is er een lijst opgemaakt van de aanwezige inboedel. Die werd in pakhuizen opgeslagen. De waarde van de inboedel van de familie De Vries werd getaxeerd op 585 gulden.
Niemand van het gezin is teruggekeerd na de oorlog.
Bronnen:
Privé-archief Dr Joop Bakker; Stadsarchief Breda; Stadsarchief Amsterdam, archiefkaart Adolf de Vries; Joods Monument; J. Bader, Kroniek van ‘n vervolging. Joden in Breda, Oosterhout en omstreken. 2018, Soesterberg, Uitgeverij Aspekt; www.wieiswie.nl.
Van dit gezin is ook JOKOS-dossier (nummer 13782) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk.