Abraham Benjamins
Geboren:
Woudrichem,
Vermoord:
Auschwitz,
Bereikte de leeftijd van
76 jaar
Kerkstraat a 112, Woudrichem
Tijdens de plechtigheid Namen & Nummers op 1 september '24 in ’s-Hertogenbosch zijn zondag meer dan 1000 Brabantse Holocaustslachtoffers herdacht. Een van de personen was Abraham Benjamins uit Woudrichem. Hij werd in 1942 door de Koninklijke Marechaussee van zijn bed gelicht en keerde nooit meer in Altena terug.
“Het is belangrijk dat we blijven herinneren”, zegt provinciebestuurder Maes. “Vrijheid en vrede zijn niet vanzelfsprekend. Niet in het Midden-Oosten en sinds enkele jaren zelfs niet meer in Europa. Door dat besef levend te houden en ook nieuwe groepen waaronder jongeren te betrekken, versterken we de waardering voor onze democratie.”
Op het naambordje dat gedeputeerde Maes neerlegde staat de naam van Abraham Benjamins. Hij werd in 1866 in Woudrichem geboren. Op het moment van zijn aanhouding door de Koninklijke Marechaussee woonde hij met zijn echtgenote en zoon aan de Kerkstraat in de plaats, op een steenworpafstand van zijn broer Hartog. Beide gezinnen inclusief Abraham’s huishoudster, in het totaal zeven personen, werden in 1942 via Westerbork naar Auschwitz gebracht. Hetzelfde lot overkwam drie inwoners van Werkendam.
Het wegvoeren van de zeven inwoners had destijds grote impact op het vestingstadje. Abraham Benjamins en zijn broer behoorde tot de notabelen van Woudrichem. Abraham had een handel in zogeheten manufacturen, dames-, en herenmode en kruidenierswaren. Hij was bovendien eigenaar van een ‘scheeps- en huissloperij’ en Benjamins was makelaar in onroerend goed. Hartog had in zijn woonplaats en Gorinchem een handel in oude metalen, lompen en huiden.
Zeven jaar geleden kreeg de familie Benjamins een eerste eerbetoon: voor de beide woningen aan de Kerkstraat werden zogeheten struikelstenen gelegd.
bron: verslag van de provinciale herdenking op https://www.brabant.nl/actueel/nieuws/aandacht-woerkummer-holocaustherdenking/