Anni Aussen
Geboren:
Oberhausen,
Vermoord:
Auschwitz,
Bereikte de leeftijd van
22 jaar
Wezenlaan 49, Nijmegen
Anni werd in 1920 geboren in Oberhausen en kwam op 4-jarige leeftijd met haar ouders (Herman en Wilhelmina Aussen-Meijer) en broer Jozef naar Nijmegen. De familie Aussen woonde aan de Wezenlaan nummer 49 en dreef hier een sigarenzaak. In 1941 woonde Anni enkele maanden in Arnhem (van Goyenstraat 12). Op 27 februari 1942 trok ze weer in bij haar ouders. Anni werd bij de razzia van 2 op 3 oktober 1942 samen met haar moeder en schoonzus Susanna Roozendaal opgepakt. Tijdens deze razzia werden verwanten van de mannen, die in de werkkampen zaten, opgepakt en weggevoerd naar doorgangskamp Westerbork. Ze werden naar Westerbork gebracht waar ze zijn aangekomen tussen 3 en 5 oktober. Ook vader Herman kwam rond die tijd daar aan vanuit een Joods werkkamp. Vervolgens zijn ze alle vier op 12 oktober met transport nr.27 naar Auschwitz gedeporteerd en op 15 oktober vermoord. Haar broer Jozef leefde nog tot 28 februari 1943.
Verklaring Arnolda Wanroy : “Mijn man en ik drijven voor eigen rekening een sigarenzaak in het pand Groenestraat 344 te Nijmegen. Wij zijn steeds zeer bevriend geweest met de Jodenfamilie Aussen, die ook een sigarenzaak dreef aan de Wezenlaan te Nijmegen.” “(…) naar ik meen, op 2 Oktober is deze Jodenfamilie door eenige leden van de gemeentepolitie gearresteerd en overgebracht naar het Hoofdbureau van Politie te Nijmegen. De man en de zoon waren echter reeds eerder gearresteerd en naar een werkkamp overgebracht. Naar ik meen, hebben de andere leden van de familie Aussen, bestaande uit moeder en twee dochters, na hun arrestatie en overbrenging naar bedoeld Politiebureau daar één nacht gezeten en zijn vandaar overgebracht naar het Kamp Westerbork. Ik heb nadien nog een
paar maal kleine briefjes van hen ontvangen, waarin zij mij om onderkleding en voedsel vroegen. Dit heb ik steeds opgezonden, doch ik heb nimmer vernomen of zij dit ook inderdaad hebben ontvangen.” (…) Iemand komt haar 100 gulden brengen. “Kort nadat de Jodenfamilie Aussen naar het kamp Westerbork was gevoerd, kwam Jood Frank bij mij en vroeg aan mij geld om pakjes te versturen naar Jodenfamilies in het kamp Westerbork. Hij was, naar ik meen lid van de Joodse Raad. Hij heeft toen meerdere malen geld van mij ontvangen van het geld van de familie Aussen.” Ze heeft gehoord dat rechercheurs de achterdeur van de zaak van Aussen hebben opengebroken en goederen uit de winkel hebben gestolen.
Bronnen: Joods Monument; www.geni.com; www.openarch.nl; www.oorloginnijmegen.nl
Foto: Wezenlaan 49