Margaretha Deen
Geboren:
Amsterdam,
Vermoord:
Auschwitz,
Bereikte de leeftijd van
21 jaar
Beroep: Verkoopster
Wijttenbachstraat 35 II, Amsterdam
Dit is de geschiedenis van een familie die alleen maar in het goede wilde geloven, niet dacht aan gruwelen, vol moed was en hoopte op een gewoon leven. Vader Benjamin, moeder Duifje, hun 18 jarige dochter Greetje, zoon Ronnie en Greetjes vriend Nico Leuw. Het waren eenvoudige mensen die sappelden voor hun dagelijks brood; Vader op een loterijkantoor, moeder op een atelier, Gretha als verkoopster in de Bijenkorf, en Ronnie was in de leer bij een stoffenzaak. Nico wilde voor binnenhuisarchitect gaan studeren.
In september 1941 werd Gretha ontslagen; het joodse personeel in de Bijenkorf werd vervangen. In januari 1942 werd vader, inmiddels ook werkloos, naar een werkkamp gestuurd. Maar Ronnie werkte gelukkig bij de “Joodse Raad” en had het felbegeerde stempel! Omdat hij nog maar16 jaar was kregen moeder en zus ook stempels, zogenaamd om hem te verzorgen. Doodsbang dat Ron zijn stempel kwijt zou raken, kwamen ze nergens meer. Eind januari was het toch feest bij de familie Deen; Pa kwam drie dagen naar huis. Familie die nog in Amsterdam was, kwam op bezoek. Hierna moest Pa, in plaats van terug naar het werkkamp, naar Westerbork. Nico wilde samen met Greetje onderduiken, maar zij wilde het gezin bijeen houden. De rugzakken stonden ingepakt, truien moesten gelucht, sokken gewassen, de schoenen ingevet. Verder was het afwachten.
In mei 1943 kwam Ronnie onverwacht niet thuis. Hij had documenten moeten bezorgen voor een transport. (Zie ook Herdenking Aaron Deen) Al zijn stempels bleken niets waard; hij was per direct op transport gesteld naar Westerbork. Na aankomst daar kreeg hij van de Joodse raad nog nieuwe stempels. Drie weken later echter werd hij met een groot transport weggevoerd.
Moeder en Greetje waren nu ook kwetsbaar.
Er kwam bericht van Greetje: Zij en Moe zaten ingesloten
en een uit de “beestenwagen” gegooid kattenbelletje
gevolgd door vele, lange brieven
Nico dook onder in een onbewoonbaar verklaarde woning op Kattenburg. In november 1943 is hij opgepakt en gedeporteerd. .
Geen van hen keerde terug.