Jacob van Hegten
Geboren:
Dordrecht,
Vermoord:
Auschwitz,
Bereikte de leeftijd van
53 jaar
Beroep: Vertegenwoordiger
Tuinbouwlaan 24, Breda
Jacob van Hegten
In de tweede helft van de dertiger jaren komt Jacob van Hegten met zijn gezin in een benedenwoning aan de Tuinbouwlaan 24 te wonen. Ik, Annelies, woon in het huis ernaast. De familie van Hegten zal daar een aantal jaren blijven wonen waarna het gezin verscheurd zal worden door een familiedrama.
In 1890 wordt in Dordrecht Jacob van Hegten als tweede kind in het gezin van Hartog van Hegten (1855-1936) en Magcheltje Haas (1863-1942) geboren. Na de twee oudste kinderen Heintje en Jacob, volgen er nog vier kinderen waarvan er twee relatief jong overlijden. Vader Hartog was veehandelaar en slachter van beroep en tevens een zeer religieuze, orthodoxe joodse man, die de regels streng naleefde.
Moeder van Hegten was een vrolijke en ondeugende dame, een geweldige gastvrouw die erg goed kon koken. Zo groeide Jacob op in Dordrecht.
In 1926 Jacob trouwt op 36-jarige leeftijd met de vijf jaar jongere en rooms-katholieke Maria Pistoor in het Belgische Wilrijk. Zij hebben dan al twee kinderen, genaamd Marcel (1923) en Renée (1924). Deze Renée komt op vierjarige leeftijd te overlijden. In Rotterdam wordt dochter Raymonde (1928) geboren. In het huidige Breda (vroeger Ginneken/Bavel) wordt hun vierde kind René (1932) geboren. Via de Ploegstraat en de Burgemeester Buysenstraat in Breda betrekken ze in de tweede helft van de dertiger jaren de woning in de Tuinbouwlaan.
Jacob was handelsreiziger van beroep, vertegenwoordiger in vlees, onder andere bij Unox. Hem werden beperkingen opgelegd omdat hij Joods was. In zijn vrije tijd bokste Jacob graag, hij was artistiek en hield van de muziek van the Comedian Harmonists. Jacob hield van het leven en was een bon vivant.
In de oorlogsjaren wilde Maria scheiden van haar man Jacob, maar dat ging haar niet snel genoeg. Ze heeft hem daarop twee keer aangegeven bij de SD. En zo werd Jacob verraden en is waarschijnlijk op 17 mei 1943 thuis opgepakt; hij liet een briefje achter. Jacob werd via Kamp Vught op 15 november 1943 naar Auschwitz gedeporteerd alwaar hij op 31 januari 1944 is vermoord.
Na de oorlog wordt Maria Pistoor op initiatief van zoon Marcel berecht en krijgt zij acht jaar gevangenisstraf. Marcel is dan inmiddels volwassen. Dochter Raymonde wordt opgevangen door familie en de jongste zoon gaat naar een pleeggezin.
Bronnen:
Céline Bos, kleindochter van Jacob van Hegten
De genealogische bronnen van het stadsarchief Breda
DuckDuckGo zoekmachine
Stolpersteine Dordrecht
Joods Monument
Oorlogsbronnen
Wie Was Wie