David Gersons
Geboren:
Tilburg,
Vermoord:
Mauthausen,
Bereikte de leeftijd van
50 jaar
Beroep: Rund- kalfs- en lamsslager
Bisschop Zwijsenstraat 47, Tilburg
De overgrootvader van David Gersons kwam in 1780 vanuit Edam naar Tilburg. Deze Salomon Benjamin Gersons was slager, net als de opa van David, die ook David heette, en zijn vader, Hartog Gersons. David Gersons werd op 27 augustus 1892 in Tilburg geboren. Hij was de vierde generatie in Tilburg en pakte ook het slagersvak op.
David Gersons, echtgenoot, vader en slager
David Gersons trouwde op 14 november 1921 te Tilburg met de Tilburgse Kaatje Hartog. David had een rund-, kalfs en lamsslagerij aan de Bisschop Zwijsenstraat 47. Kaatje en David kregen twee kinderen: Catharina (1923) en Salomon (1925-1944).
Wat vooraf ging aan zijn deportatie
David Gersons moest zich bij de politie melden nadat hij op 18 mei 1942 bekeurd was wegens het overtreden van twee verordeningen. Dit betrof het niet inleveren van metalen en het zonder toestemming verbergen van meubels. Hij bleek een grote koperen ketel in zijn tuin verborgen te hebben. De ketel had hij niet ingeleverd omdat het een erfstuk van zijn ouders was en hij hiervan moeilijk afstand kon doen. Verder had Gersons zijn meubels op 17 maart 1942 tijdelijk opgeslagen bij timmerman Oprinsen. De reden hiervan was dat hij zijn woonkamer aan het opknappen was. Omdat Oprinsen veel werk had, duurden de werkzaamheden wat langer dan gepland. De gehakt- en vleesmachine uit de slagerij had Gersons gedemonteerd en ingepakt in twee kisten en opgeslagen op de zolder bij Lepelaars, Bisschop Zwijsenstraat 27. Deze machines werden niet meer gebruikt omdat hij vanaf 1 mei 1942 geen vlees meer kreeg toegewezen en derhalve de zaak had gesloten. Gersons werd echter niet gearresteerd door de Tilburgse politie omdat hij suikerpatiënt was.
Deportatie
Op 22 juni 1942 moest hij zich melden bij de Sicherheitspolizei en op 3 juli werd hij ingeschreven als gevangene in kamp Haaren. Begin september 1942 bevond hij zich in het concentratiekamp Amersfoort. Vervolgens kwam hij in het concentratiekamp Mauthausen terecht. Hier werd hij op 11 oktober vermoord.
De belangrijkste bron voor bovenstaande informatie is: Wikimiddenbrabant.nl.
Persoonlijke noot
Het adres Bisschop Zwijsenstraat 47 in de lijst van Joodse slachtoffers trof mij, omdat ik er honderden keren langs fietste op weg naar school, de bibliotheek, werk, om te winkelen of uit te gaan. Een huis in een straat die voor mij alleen goede herinneringen oproept.
Je kunt pas stilstaan bij de geschiedenis van David Gersons, zijn familie, en al die anderen, als je ervan weet. Ik woon niet meer in Tilburg maar kom nog wel enkele keren per jaar door de straat. Ik rijd er voortaan met een nieuwe blik doorheen. Ik hoop dat dat dat ook geldt voor wie dit leest.