Keetje Mendels
Geboren:
Tilburg,
Vermoord:
Sobibor,
Bereikte de leeftijd van
22 jaar
Goirlesche Weg 60, Tilburg
Keetje, ik heb me in jouw dramatische geschiedenis verdiept en hoop dat ik je eer aan doe met mijn herdenkingsplankje. Jij bent als jonge vrouw, in de bloei van je leven, weggevoerd door harteloze medemensen alleen maar omdat je joods bent. Wat had ik je graag een goed leven gegund met werk, een partner, kinderen en vele mooie momenten. Op het herdenkingsplankje heb ik dorre grond geschilderd waaruit toch een teer, prachtig bloempje naar boven komt en een vogel die naar de zon vliegt. Keetje, voor mij leef je daarin voort.
Het is 28 december 1920, daar is ze dan…vader en moeder Mendels zijn blij met hun eerste kind, een dochter die Kitty wordt genoemd. Vader is directeur van een kartonnage-fabriek en Kitty's jeugd aan de Professor Dondersstraat in Tilburg is vermoedelijk redelijk zorgeloos verlopen. Ze krijgt nog twee zussen en een broer. In volgorde van geboorte: zus Rini, broer Donald en in 1937 nog een klein zusje.
Maar dan verandert alles.. de Duitsers hebben ons land bezet. Op 5 november 1940 wordt de woning van de familie Mendels door de Duitse Wehrmacht gevorderd. Het gezin verhuist naar de Goirleseweg 60. In augustus 1942 wordt het gezin Mendels opgeroepen voor deportatie, maar door ziekte van Kitty werden zij vrijgesteld. Het gezin duikt onder op diverse plekken in het land. Kitty is ondergedoken bij de familie Voeten in Breda. Haar moeder, broer en zussen komen daar ook terecht.
Op 1 oktober 1942 wordt vader Emanuel (49 jaar) opgepakt en op doorgaand transport naar Westerbork gesteld. De volgende dag verder gedeporteerd naar Sobibor. Op 10 maart 1943 worden Kitty en de andere gezinsleden verraden, gearresteerd door de Sicherheitsdienst en vervolgens gedeporteerd naar Westerbork en Sobibor. Op 17 maart 1943 komt daar ze aan en wordt er op 21 maart 1943 vermoord. Alle gezinsleden, behalve de jongste broer, zijn in Sobibor vermoord.
Foto: copyright familie Mendels