Pauline Fransman-Goldstein
Geboren:
Maastricht,
Vermoord:
Auschwitz,
Bereikte de leeftijd van
56 jaar
Stuyvesantstraat 196, Den Haag
Pauline is in 1887 in Maastricht geboren. Ze was de jongste van elf kinderen. Haar vader was Samuel Goldstein, hij was koopman. Haar moeder was Sibilla Horn uit Obergartzen waar haar oudste broer en zus ook geboren zijn. De rest werd in Maastricht geboren. Pauline is getrouwd met Benedictus Fransman, die geboren is in Amsterdam. Ze zijn in 1914 in België gaan wonen, maar verhuisde in 1915 naar Rotterdam. Haar man was een banketbakker die veel medailles won. Het gezin was niet rijk of gelovig.
Het is niet precies duidelijk hoeveel kinderen er precies zijn geboren. Er wordt gesproken over vijf, maar in de archieven vond ik er zes. Mogelijk dat er een al vroeg overleed. In 1910 wordt Betje geboren. Ze staat niet in het Stadsarchief van Rotterdam. Dan is er opnieuw een Betje, deze wordt in 1911 geboren in Rotterdam, die trouwt 1934. Sibilla wordt in 1912 geboren. Ze wordt mevr Cohen en overlijdt met haar man en vier kinderen op 5 augustus 1942 in Auschwitz. Dan is er Jonas, die in 1913 geboren is. Verder zijn er nog Caroline uit 1919 en Henri Jozeph uit 1922.
Caroline trouwt met Isidore van der Stam die omkwam bij het bombardement in Rotterdam, een jaar na haar trouwen. Van hem had zij een kind. Twee jaar later was Caroline getrouwd met Jonas Fresco. Ze woonde bij zijn familie in. Een paar weken na de trouwerij is de hele familie opgepakt bij een razzia. Caroline was niet aanwezig met haar kind.
Bij het bombardement op Rotterdam werd de bakkerij van het gezin van Pauline verbrand. Benedictus, de man van Pauline, begon daarna een ijscozaak. Toen hij na een half jaar een bakkerszaak in Den Haag kon overnemen, verhuisde ze naar Den Haag. Jonas en zijn vrouw Mary en later ook Caroline woonden bij hen in, in de Stuyvesandstraat 196.
Na de deportaties waarbij o.a. de familie Fresco werd opgepakt, doken Pauline en Benedictus onder in de Blazoenstraat 4 in Tilburg. Jonas met zijn Mary en Caroline doken niet ver daarvandaan onder. Op 21 oktober 1943 zijn ze verraden en opgepakt door de Tilburgse politie. Pauline en haar man gingen meteen door naar Auschwitz en werden daar op 18 november 1943 vermoord. Mary was ondertussen hoogzwanger en stond voor een gevaarlijke bevalling. Jonas mocht in de gevangenis de geboorte van zijn dochter Jopie Paulina nog afwachten en samen met zijn vrouw en dochter werden ze na drie maanden naar Auschwitz gebracht en zijn daar in de buurt overleden. Caroline heeft de oorlog overleefd met haar kind. Volgens een bron heeft Caroline haar ouders en broer en schoonzus verraden. Dat is niet helemaal zeker, maar in totaal heeft ze 58 joden verraden.
Tijdens het proces van het beschilderen van het naambordje en verzamelen van informatie heeft dit verraad me bezig gehouden. Zonder haar te willen veroordelen heb ik het verwerkt in de boom. De familie leeft niet meer, maar er is nog één tak waar iets groeit en vruchten draagt. Nog een nazaat van Pauline. Tijdens het maken van deze site is er meer informatie verwerkt. Nu blijkt dat ook Betje en Henri Jozeph de oorlog overleefd hebben.
bronnen en fotos
https://wikimiddenbrabant.nl/Fransman-Goldstein,_Pauline
https://www.joodsmonument.nl/nl/page/141468/pauline-fransman-goldstein
gemeentearchief van o.a. Maastricht, Rotterdam, Den Haag.