Nico Schouten
Geboren:
Amsterdam,
Vermoord:
Auschwitz,
Bereikte de leeftijd van
5 jaar
Blasiusstraat 92 III, Amsterdam
Nico Schouten, een vijfjarig jongetje.
1 mei 2022. Vandaag ontmoette ik een vijfjarig jongetje, het zoontje van mijn dierbare vriendin. Hoewel ik hem niet zo vaak zie, kwam hij vrolijk op me afrennen. Hij wilde op schoot, we hebben gekleurd en hij heeft de hele middag gespeeld met nieuwe vriendjes op een plein. Hij was dolenthousiast en actief, moest even huilen na het stoten van zijn hoofd, maar ging na een minuut alweer op in het spel. Hij draaide samen met zijn vriendjes uit alle macht aan een waterpomp, waardoor er een stroompje op gang kwam en het blaadje dat ze aan het begin van de stroom hadden gelegd wegdreef. Hij kon er maar geen genoeg krijgen. Iedereen moest kijken.
Op 17 mei 1937 werd Nico Schouten geboren, zoontje van Vrouwtje Schouten-Kroet en Benjamin Schouten. Vrouwtje Schouten-Kroet werkte vóór haar huwelijk als lingerienaaister en Benjamin Schouten was huidenzouter van beroep. Zij woonden met zijn drieën op de Blasiusstraat nummer 92 driehoog in Amsterdam.
Rogier Schravendeel schrijft in zijn Herdenkingsboek Joodse Oosterparkbuurt, Deel 1: Blasiusstraat:
"Het is verbijsterend dat in één straat bijna 1400 moorden gepleegd zijn en dat daar vandaag de dag nauwelijks meer enige herinnering aan is. Na de deportaties kwam de straat grotendeels leeg te staan. Buurtbewoners haalden de huizen leeg, met name op brandbare goederen. Hele trappenhuizen verdwenen en direct na de oorlog stond de straat op instorten. Maar de Blasiusstraat werd opnieuw bevolkt. Niets herinnerde meer aan het Joodse leven. En bijna niemand had het er ooit meer over."
Op 2 augustus 1942 werd Nico Schouten, een vijfjarig jongetje, vermoord in Auschwitz, samen met zijn 33-jarige moeder Vrouwtje Schouten-Kroet. Zijn vader Benjamin Schouten is op 25 augustus 1942 vermoord in Auschwitz blijkt uit de "Sterbebücher" van Auschwitz (de bewaard gebleven overlijdensregisters).
Lieve kleine Nico, op 4 mei kijkt even iedereen naar jou.
Voor meer informatie over Vrouwtje Schouten-Kroet, zie de herdenkingspagina voor Vrouwtje Schouten-Kroet. In de Tweede Wereldoorlog zijn uit Nederland 18.000 Joodse, Roma en Sinti kinderen gedeporteerd en vermoord.
Bronnen:
Joodsmonument.nl "Over Benjamin Schouten, zijn vrouw Vrouwtje Kroet en hun zoon Nico. Biografie 20 februari 2023, Redactie Joods Monument.