Benedictus Fransman
Geboren:
Amsterdam,
Vermoord:
Auschwitz,
Bereikte de leeftijd van
55 jaar
Beroep: Banketbakker
Stuyvesantstraat 196, Den Haag
Benedictus werd geboren in Amsterdam. Hij is getrouwd op 6 april 1910 in rotterdam met Paulina Goldstein, afkomstig uit Maastricht. Het gezin van Benedictus Fransman was een religieus gezin, met vijf kinderen.
Benedictus en Paulina zijn in 1914 naar Belgie verhuisd en keerden een jaar later naar Nederland terug, waar ze in Rotterdam een banketbakerswinkel openden in de zomerhofstraat. Benedictus heeft veel medailles gewonnen. later, toen hij gevangen werd gezet, gaf hij zijn ring aan de latere minister van financien , die daar met hem als lid van het verzet in de gevangenis zat. deze ring is later aan 1 van zijn kinderen gegeven.
Ik heb de volgende kinderen terug kunnen vinden; Betje van 1januari 1910, is vermoedelijk jong gestorven. Ze is niet geregistreerd in Rotterdam. Op 30 januari 1911 wordt Betje Fransman in Rotterdam geboren. Zij trouwt op 14 maart 1934. Een jaar na Betje wordt op 1 maart 1912 om 9 uur Sibilla Fransman geboren in Rotterdam. Ze overlijdt met haar man (Cohen) en vier kinderen op 5 augustus 1942 in Auschwitz. Daarna wordt Jonas Samuel Fransman precies een jaar na Sibilla geboren op 1 maart 1913, ook in Rotterdam. Dan is er nog een trouwacte van Caroline Fransman op 28 juni 1939 in Rotterdam. Het is onduidelijk of ze toen 20 jaar was en dat ze daarom in 1919 geboren zou zijn. Zij wordt op 14 mei 1940 weduwe als haar man Isidoris van der Stam overlijdt bij het bombardement in Rotterdam. Ze hebben een kindje waarvan het onduidelijk is of die voor of na dit overlijden geboren is. Ze trouwt daarna met Jonas Fresco en deze overlijdt in Auschwitz op 28 februari 1943 nadat hij en zijn familie bij een razzia zijn opgepakt.
het gezin was niet rijk, en erg gelovig.
bij het bombardement op Rotterdam werd ook de bakkerij verbrand. Benedictus begon een ijszaak en na een half jaar kon hij in Den Haag een banketbakkerij overnemen aan de stuyvesantstraat 196. en verhuisde het gezin gedeeltelijk naar den haag. Toen een kommandant van de bezetter klaagde over de kwaliteit van de taarten van Benedictus zei hij dat hij niet de juiste ingredienten had. hij kreeg toen van de Duitsers de juiste ingredienten.
Toen de deportaties toenamen dook de familie onder in Tilburg.
Benedictus en zijn vrouw zijn ondergedoken in de Blazoenstraat 4, Tilburg. Niet ver van hun zoon Jonas, schoondochter Mary en dochter Caroline. Deze Caroline en haar kindje hebben de oorlog overleefd. Zij is degene die hen onder druk voor deportatie joden verraden heeft. Benedictus en Pauline worden opgepakt en overlijden in Auschwitz op 18 november 1943. Mary was ondertussen hoogzwanger en dit jonge gezin wordt later op transport gezet en vermoord.
De twee broden op het herinneringsbordje zijn twee challah broden die op de shabbat en op andere ceremoniële dagen gegeten worden als verbintenis met god. Het wordt in stukken verdeeld over de familie en er is nog een gedeelte wat geofferd wordt.
bron en oa fotos;
https://wikimiddenbrabant.nl/Fransman,_Benedictus
https://www.joodsmonument.nl/nl/page/141469/benedictus-fransman
gemeentearchieven, Rotterdam, den Haag en Maastricht.