Roos van Lierop
Mirjam had drie zussen en twee broers die allemaal tussen 1939 en 1944 zijn overleden.
Ze trouwde in 1932 met Izaak Cohen Bendiks in Amsterdam.
Bijzonder was dat Mirjam kunstenares was, ze schilderde, tekende en was ontwerpster. Zij heeft haar opleiding gedaan aan de Rijksschool voor Kunstnijverheid die in 1880 is opgericht en gehuisvest was op de bovenverdieping van het Rijksmuseum tot 1924. De Rijksschool werd in dat jaar opgeheven. Ze volgde ook de Rijksacademie in Amsterdam.
Mirjam beschikte over papieren om te vluchten naar het Zuidamerikaanse Honduras maar de Duitsers waren haar voor. Op 8 februari 1945 is zij op 57-jarige leeftijd in Bergen Belsen vermoord.
Bij het werken aan het naambord voor Mirjam was ik als het ware in contact met de rusteloze geest van de vermoorde Mirjam. Ik hoop dat ze, zoveel jaren na dato, een beetje rust vindt nu ze wordt herdacht met het naambord dat ik voor haar heb gemaakt. Maar het is en blijft belangrijk dat al de rusteloze geesten die rondwaren sinds de Tweede Wereldoorlog aandacht krijgen. Ik hoop dat andere en nieuwe oorlogen voorgoed voorkomen worden en dat het vrede brengt. Denk aan Oekraïne, Israël en Palestina waar nu toch weer oorlog is helaas. Maar een dergelijke grootschalige oorlog met concentratie kampen en vernietigingskampen is de ergste oorlog ooit.
Ik heb gekozen om het naambord met gekleurde driehoekige vlakken te beschilderen die verwijzen naar de Davidster. Ook heb ik goudkleurige bloemetjes rond haar naam gemaakt omdat ze een getrouwde vrouw was. Haar naam, geboortedatum en overlijdensdatum en de plaatsen heb ik natuurlijk met een zwarte acrylverfpen gedaan.
Ik ben blij dat ik dit kleine gebaar kan maken voor haar en alle andere slachtoffers die we gaan herdenken.
Foto: wikipedia
Rijksschool voor Kunstnijverheid op bovenverdieping Rijksmuseum, c. 1900