Louis van Adelberg
Geboren:
Heusden,
Overleden:
Waalwijk,
Bereikte de leeftijd van
63 jaar
Beroep: Manufakturist
Markt 2, Waalwijk
Louis van Adelberg werd geboren op 19 december 1880 te Heusden als zoon van koopman Simon van Adelberg en Anna Menco. Zijn broer Jacob was koopman in manufacturen te Heusden en als proef bracht Louis, samen met zijn broer, als speciale actie een aantal goederen aan de man in Waalwijk. Dit beval goed en Louis opende in 1907 een winkel in Mode- en Sportartikelen aan de Markt 2 en vestigde zich als inwoner van Waalwijk.
Het assortiment van de winkel bestond uit jongens- en herenkleding, sportkleding voor alle Waalwijkse voetbalclubs, paraplu"s, damescorsetten, shawls en hoeden. In zijn vrije tijd was Louis actief als lid van Waalwijks Belang en was hij secretaris van de buurtvereniging "De Sticht".
Na een lange verkering huwde hij met de katholieke Anna Maria van Lieshout. Haar ouders waren fel tegen het huwelijk en gaven geen toestemming omdat Louis Joods was. Het paar moest wachten met huwen tot Anna Maria 30 jaar was. Het huwelijk werd in 1923 gesloten. Al snel komen er kinderen. Eerst een levenloos kind en in 1924 een dochtertje Anna Adriana die overlijdt als ze anderhalf jaar oud is. Vervolgens werden er twee jongens geboren, Simon en Louis. Na deze kinderen verzoenden de ouders van Anna Maria zich met het huwelijk. De kinderen gingen in Waalwijk naar school en thuis leerden de jongens het Hebreeuws alfabet van hun vader.
Met de komst van de Duitse bezetter, werd het voor het gezin lastiger om zich staande te houden. Simon en Louis waren als half-Joden uitgezonderd van de anti-Joodse maatregelen. Vader Louis kreeg het lastiger, hij moest zijn winkel sluiten en zijn geld storten op een rekening in Amsterdam. Hij kreeg voortaan een maandelijkse bescheiden uitkering van dat geld.
Louis werd geregeld door de Duitsers opgepakt en hij moest zich laten steriliseren om de Joodse Davidster niet te hoeven dragen. Uiteindelijk sterft hij op 21 maart 1944 te Waalwijk als een gebroken man aan een maagbloeding en werd begraven in niet gewijde grond op het kerkhof van de parochie Sint Jan de Doper.
Zijn vrouw Anna Maria liet na de bevrijding van het zuidelijk deel van Nederland haar twee jongens katholiek dopen, zodat eventuele maatregelen van terugkerende Duitsers niet meer mogelijk waren. Zoon Simon trad later weer toe tot het Jodendom en liet zijn vader Louis herbegraven op de Joodse begraafplaats in Amersfoort.
Voor zijn woning aan de Markt 2 heeft de gemeente Waalwijk een gedenksteen geplaatst.
Bron tekst: Zoveel verhalen. Oorlogsslachtoffers in Sprang-Capelle, Waalwijk en Waspik, blz. 55 en 56.
Bron foto: Voorzijde bidprentje, collectie Heemkundekring De Erstelinghe te Waalwijk.
Bron advertentie: Echo van het Zuiden, 10 februari 1928, pagina 10.