Jonas Samuel Fransman
Geboren:
Rotterdam,
Overleden:
Midden-Europa,
Bereikte de leeftijd van
31 jaar
Beroep: Boekhouder
Slotstraat 8, Tilburg
De vader van Jonas Samuel Fransman heette Benedictus en was banketbakker in Rotterdam. Zijn moeder Pauline was huisvrouw. Het was een sterk gelovig gezin en niet rijk. Zijn vader won verschillende medailles als banketbakker. Jonas kwam uit een gezin van vijf kinderen. Mogelijk dat er een kind al vroeg overleden was. Ik vond namelijk twee keer de naam Betje bij dit gezin.
Na het bombardement in Rotterdam, toen de bakkerij verwoest werd, is zijn vader verhuisd naar den Haag waar hij opnieuw een bakkerszaak kon overnemen. De familie verhuisde grotendeels mee. Jo (uit een verlovingsadvertentie bleek dat zijn roepnaam Jo was) is boekhouder geworden. Zijn zus Caroline is op 28 juni 1939 getrouwd met Isidore van der Stam. Jo verlooft zich met de zus van Isidore, Mary van der Stam en gaan wonen bij zijn ouders in de Stuyvesantstraat 196 in Den Haag.
Zijn zus Sibilla is met haar gezin in augustus 1942 vermoord in Auschwitz. Zijn zus Caroline verliest bij het bombardement in Rotterdam haar man. Het is onduidelijk of ze nog zwanger was of dat hun kind al geboren was, ze waren net een jaar getrouwd. Ze trouwt later met Jonas Fresco op 4 augustus 1942 en trekt in bij zijn ouders. Tijdens een razzia, drie weken na de trouwdag, wordt ook dit hele gezin opgepakt. Deze Jonas overlijdt in Auschwitz op 28 februari 1943. Maar Caroline en haar kind zijn bij de razzia net afwezig.
Jo en Mary duiken hierna onder in Tilburg in de Slotstraat 8. De ouders van Jo, Benedictus en Pauline, en Caroline doken daar redelijk dichtbij in de buurt onder. Ze worden allemaal opgepakt op 21 oktober 1943. Zijn ouders worden meteen doorgestuurd naar Auschwitz waar ze op 18 november vermoord worden. Jo mag nog even in Tilburg blijven. De hoogzwangere Mary bevalt op 1 november in het Elisabeth ziekenhuis in Tilburg van Jopie Paulina. Jo mag na de bevalling een paar uur naar zijn dochter toe en op 22 november wordt dit jonge gezin op transport gezet. Moeder en dochter worden in Auschwitz al snel omgebracht, en Jo komt "ergens in Midden-Europa" om op 30 juni 1944. De zus van Jo is vrijgelaten nadat ze zijn opgepakt. Zij en haar kindje overleven de oorlog. Ook nog een zus van Jo, Betje en een broer.
bronnen:
https://wikimiddenbrabant.nl/Fransman,_Jonas_Samuel
https://www.joodsmonument.nl/nl/page/141467/jonas-samuel-fransman
gemeentearchieven Den haag en Rotterdam.