Salomon van der Woude
Geboren:
Amsterdam,
Overleden:
Midden-Europa,
Bereikte de leeftijd van
46 jaar
Beroep: Diamantslijper
Vrolikstraat 179 II, Amsterdam
Salomon van der Woude woonde met zijn vrouw Jetje in de Vrolikstraat, in de Oosterparkbuurt. Ik kan niet vinden dat zij kinderen hadden.
De Vrolikstraat was voor de oorlog en aan het begin een echte ‘joodse’ straat! Er woonden heel veel joodse mensen en er waren heel veel joodse bakkers, koosjere slagers, wasserijen, de ‘vrolijke boterwinkel’ waar je kaas en boter kon kopen, kappers, groenten en fruit. Noem maar op! En dichtbij, in de Linnaeusstraat, was de synagoge. Niet dat de mensen zo met de godsdienst bezig waren, het socialisme en de ANDB, de vakbond van Henri Polak, waren belangrijker.
Ook Salomon was lid van de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond, hij stond ingeschreven als diamantslijper. De diamantslijper vormt een ruwe steen tot een gefacetteerde edelsteen. Het slijpen heeft minimaal 11 fasen, maar meestal zijn er veel meer nodig. Dat is afhankelijk van de grootte en kwaliteit van de steen. Diamantslijpen is extreem moeilijk en vereist gespecialiseerde kennis en technieken.
De woning waarin Salomon en Jetje woonden, op nummer 179-3 hoog, is er niet meer. De huizen zijn na de oorlog vervangen door nieuwbouw, zoals zoveel huizen in de buurt. Nadat de inwoners werden gedeporteerd, werden de woningen ‘gepulst’. Dat betekent: Verhuizer Puls kwam in opdracht van de Duitse bezetters de woning leeghalen. In de hongerwinter werden deze woningen beroofd van alle hout en wat maar brandbaar was. Na de oorlog werden veel van deze woningen onbewoonbaar verklaard en gesloopt om er nieuwbouw voor in de plaats te zetten.
Jetje is in 1941 overleden in Amsterdam, een natuurlijke dood. Wat daarna met Salomon gebeurde kon ik niet achterhalen. Hij is tweeëneenhalf jaar later vermoord in een van de kampen in Midden-Europa.
Bronnen; Joodsmonument.nl; joodsamsterdam.nl’; wikipedia.org; diamantbewerkers.nl.