Hadassa Henriette Elvira Heertjes
Geboren:
Den Bosch,
Vermoord:
Sobibor,
Bereikte de leeftijd van
19 jaar
Koningsweg 31, Den Bosch
Hadassa Henriette Elvira Heertjes is geboren in 's-Hertogenbosch op 7 november 1923. Ze was de 6e dochter van Salomon Heertjes, opperrabijn in 's-Hertogenbosch, en Martha Meijer, dochter van een opperrabijn in Duitsland.
Hadassa volgde middelbaar onderwijs aan het gymnasium van het Marialyceum. In 1942 mocht zij net als alle Joodse kinderen geen deel meer nemen aan dit onderwijs. Omdat er geen Joods Lyceum bestond schreef Hadassa een brief aan B&W met het verzoek haar toch toe te laten tot 5 Gymnasium van het MariaLyceum. Daar heeft ze wellicht geen toestemming voor gekregen. Voor zij in 1943 op transport is gezet volgde zij nog enige tijd onderwijs aan het in korte tijd opgezette Joods Lyceum, gevestigd op Papenhulst 7. Daar is in 1995 een plaquette aangebracht ter nagedachtenis aan alle leerlingen van die school die op transport zijn gezet en in een van de kampen zijn vermoord
Hadassa woonde op nr 31 van de Koningsweg in 's-Hertogenbosch, daar is ook een stolperstein ter nagedachtenis aan haar geplaatst. Haar vader regelde in 1943 een onderduikadres voor Hadassa in Amsterdam. Dit adres bleek echter al bij aankomst van Hadassa in Amsterdam verraden. Ze werd op 4 mei 1943 op transport gezet via Westerbork naar Sobibor. Daar is zij op 7 mei 1943 vermoord.
Erna Heertjes, een van de zussen van Hadassa is in op 23 januari 1945 vermoord in Auschwitz. Van het gezin Heertjes hebben beide ouders en 4 andere zussen de oorlog overleefd.
Hadassa is een naam die voorkomt in de Bijbel. De naam is verwant aan het Perzische woord ‘isjitar’ wat ster of lieflijke jonkvrouwe betekent. Het is ook een Hebreeuws woord voor de plant Mirte, symbool van het goede, schone.
Ik heb mijn keuze om Hadassa als persoon te gedenken in eerste instantie gemaakt op basis van haar 3e naam Elvira. Dat is de naam van mijn oma van moederskant. Een 2e reden om Hadassa te herdenken is dat zij onderwijs gevolgd heeft aan het gymnasium van het Marialyceum. Zelf heb ik ook het gymnasium gevolgd aan deze school van 1967-1973.
Bronnen: Joods Monument.nl, Brabants Erfgoed,