Salomon Gersons
Geboren:
Tilburg,
Overleden:
Tilburg,
Bereikte de leeftijd van
18 jaar
Beroep: Student
Bisschop Zwijsenstraat 47, Tilburg
Salomon Gersons is geboren op 25 juli 1925 in Tilburg. Hij had de bijnaam Jo. Salomon was de achternaam van zijn oma aan vaders kant, die was namelijk Catharina Jacoba Gersons Salomon. Hij is de zoon van David Gersons (1892-1942) en Kaatje Gersons Hartig (1894-1944). Hij trouwde in 1921 in Tilburg. Bijzonder is dat hun handtekeningen in de huwelijksakte in het regionaal archief Tilburg staan. Zijn zus Katharina Gersons (1923) was drie jaar ouder en overleefde de oorlog als enigste uit het gezin. Ze trouwde met Alexander Hes uit Zaltbommel en overleed in 2011 Geertrijdenberg. De vader van Salomon was rund-, kalf- en lamslager en had in de Bisschop Zwijsenstraat 47 in Tilburg een slagerij. Het beroep van slager was overgegaan van vader op zoon. De opa van David Gersons kwam in 1780 vanuit Edam naar Tilburg.
De vader van Salomon moest zich melden op 18 mei 1942 omdat hij een grote koperen ketel in zijn tuin verborgen hield en deze niet ingeleverd had. De ketel was een erfstuk van zijn ouders. Vlees kregen ze al lang niet meer geleverd sinds de slagerij was gesloten. David Gersons werd niet gearresteerd omdat hij suikerpatiënt was, maar op 22 juni 1942 moest hij zich alsnog melden bij de sicherheidsdienst in 's-Hertogen Bosch en is daar gearresteerd. In september 1942 verbleef hij in kamp Amersfoort. Hij is in concentratie kamp Mauthausen omgekomen.
De Moeder van Salomon was ondergedoken maar werd op 2 augustus 1944 gearresteerd en is omgebracht op 6 september 1944 in Oswiecim ofwel Auschwitz in Polen. Zie de afbeelding van het kampkaartje. Jammer genoeg heb ik geen informatie gevonden over waar ze ondergedoken was. Haar zoon Salomon verdronk in het Wilhelminakanaal in Tilburg nabij de Enschotsestraat op 18 maart 1944. Er waren geen sporen van geweld. De temperatuur was toen gemiddeld 7,1 °C. Het is bijna zeker dat Salomon zichzelf van het leven beroofd heeft. Het moet vreselijk zijn geweest om haar zoon te verliezen door zelfmoord.
Salomon was student op de Rijks HBS Willem II, in die jaren een openbare school. Aan het eind van de zomervakantie 1941 zijn de joodse kinderen niet meer welkom op reguliere scholen dus ook niet op de Rijks HBS Willem II. Over haar dochter heb ik geen informatie meer gevonden of ze ook ondergedoken was.
Bronnen:
Overlijdens actie op het Regionaal archief Tilburg.
Tijdschrift Tilburg jaargang 31 nummer 3 uit 2013 met het hele verhaal. En een extra toelichting van Dhr. Hans Scholtes en Drs. Petra Robben.
Kranten knipsel Delfper kranten.
Joods begraafplaats Tilburg Bredaseweg.
Het portret een uitsnede is van een schoolfoto uit 1939 en met de vermelding collectie Koning Willem II College Tilburg.