Eugen Pinto
Geboren:
Offenbach am Main,
Overleden:
Extern kommando Fürstengrube,
Bereikte de leeftijd van
22 jaar
Beroep: Technisch administrateur bij een schoenenfabriek
Meester van Coothstraat 82, Waalwijk
Eugen Pinto werd geboren op 25 juni 1920 in Offenbach am Main in Duitsland als zoon van de bretelfabrikant Bernard Pinto en Matilde Grünewald. In 1938 vlucht Eugen naar Nederland en schrijft zich op 5 september in als inwoner van Waalwijk.
Hij huurt in het begin een aantal kamers en vindt op 1 mei 1940 een kamer bij de familie Van der Lee in de Meester van Coothstraat 82. Zijn ambitie is om technisch administrateur te worden in een schoenfabriek en vindt via bedrijfsleider Leo Guthmann al snel een baan bij Bloch & Stibbe-Hollandia, een schoenfabriek gevestigd in de Nieuwstraat. Door de anti-joodse maatregelen van de bezetter, wordt het bedrijf van Bloch & Stibbe in februari 1942 onder Duits toezicht gesteld en worden alle Joodse werknemers ontslagen.
Bernard Pinto, zijn vader, heeft zich inmiddels in Arnhem gevestigd met zijn bedrijf in bretels en neemt zijn zoon Eugen aan als vennoot. In hetzelfde jaar krijgt Eugen het bericht dat hij zich op 28 augustus, samen met nog vijf andere joodse inwoners van Waalwijk, zich moet melden op het station. Op die dag staan zes Waalwijkse Joden op het station met hun koffers die per trein via 's-Hertogenbosch naar Westerbork vervoerd worden.
Drie dagen later, op 31 augustus, worden de zes in Westerbork al op transport gesteld naar Polen. Op het station van Cosel worden de vrouwen en kinderen gescheiden van de mannen en op transport gesteld naar Auschwitz. De mannen gaan door naar diverse werkkampen. Eugen komt samen met de Waalwijker Ernst Obermeijer aan in Fürstengrube in Polen. Ze worden daar in de plaatselijke steenkolenmijn te werk gesteld. Hier zijn ze gedwongen om onder onmenselijke omstandigheden zwaar lichamelijk werk uit te voeren. Het lichaam van Eugen kan dit niet volhouden en hij bezwijkt op 28 februari 1943 in Kamp Fürstengrube.
Voor zijn woning in de Meester van Coothstraat 82 heeft de gemeente Waalwijk een gedenksteen geplaatst.
Met dank aan Martin Brink voor de foto.
Bron tekst: Zoveel verhalen. Oorlogsslachtoffers in Sprang-Capelle, Waalwijk en Waspik, blz. 38 en 39.
http://waalwijkwiki.nl/wiki/Eugen_Pinto
http://waalwijkwiki.nl/wiki/Lijst_van_oorlogsslachtoffers_in_Waalwijk