Michiel Furth
Geboren:
Amsterdam,
Overleden:
Duitsland,
Bereikte de leeftijd van
37 jaar
Beroep: Koopman
Blasiusstraat 119 III, Amsterdam
Michiel Furth heeft de oorlog net niet overleefd: op 2 mei 1945 slechts drie dagen vóór de capitulatie van de Duitsers overleed hij in Duitsland. Wat er precies is gebeurd, hoe hij daar is terecht gekomen en waar hij toen was? Dat heb ik niet kunnen achterhalen. Is er een verband met de Slag om Berlijn? Na twee weken van heftige gevechten om Berlijn moesten de Duitsers zich op 2 mei overgeven aan het Rode Leger, en werd de Sovjetvlag op de Berlijnse Reichsdag geplaatst. Drie dagen later is de oorlog voorbij.
Michiel (37) woonde met zijn vrouw Sara (39) en de kinderen Abraham (6) en Willem (10) in de Blasiusstraat op nummer 119 driehoog. Zijn ouders, Wolf (61) en Mietje (63), woonden in de woning op de begane grond. Michiel was koopman, hij had een marktvergunning voor de verkoop van aardappelen, groenten en fruit en tussendoor verkocht hij ook wel lompen. Hij heeft in de hele stad standplaatsen gehad: in het centrum, maar ook in west, oost en zuid.
Michiel heeft in de kampen Vught (KI Herzogenbusch. Haftlung nummer 94516.9295) en Westerbork gezeten. Blijkbaar is hij daar weer uitgekomen, of is hij tijdens een transport ontsnapt? Ik heb het helaas niet kunnen achterhalen. Zijn vrouw, kinderen en ouders zijn vanuit Kamp Vught, via Westerbork, naar Sobibor getransporteerd. Zij hoorden bij het beruchte ‘Kindertransport’: met transport nummer 15 op 8 juni 1943 werden 3017 mensen, waaronder bijna 1300 kinderen, getransporteerd naar Sobibor en werden na aankomst op 11 juni 1943 nog dezelfde dag vergast.
bronnen:
joodsmonument.nl
dutchjewry.org
openarchieven.nl