Henri Schepp
Geboren:
Rotterdam,
Vermoord:
Sobibor,
Bereikte de leeftijd van
17 jaar
Esscheweg 59, Vught
Henri Schepp is slechts zeventien jaar geworden. Mijn oudste zoon wordt over twee maanden, een dag na de verjaardag van Henri, ook zeventien en is een echte hedendaagse puber. Hij geniet van het leven, samen met zijn vrienden en maakt zich geen zorgen over de toekomst. De puberteit van Henri vond plaats in een tijd dat er angst was. Een tijd dat hij niet mocht zijn wie hij was, alleen maar omdat hij joods was. Ik kan me voorstellen dat hij over de toekomst niet eens na durfde te denken en omgaan met vrienden was lastig. Misschien waren zijn vrienden niet joods en was de omgang verboden, misschien waren ze wel joods en waren ze al weggevoerd. Het was in ieder geval geen onbezorgde puberteit zoals mijn zoon die nu heeft.
Veel heb ik niet over Henri kunnen achterhalen. Zijn ouders kwamen uit Maastricht en Henri zelf werd op 6 oktober 1925 in Rotterdam geboren. Na een korte omweg via Den Bosch, kwam het gezin in 1934 naar Vught. De Esscheweg 59 werd hun nieuwe adres. Tijdens de oorlog kreeg Henri een baantje bij de Joodse raad als bode. Hij moest nieuws overbrengen tussen Vughtse Joden, want die mochten geen telefoon meer hebben. Ook zijn vader had een baan via de Joodse raad en door hun werk was het gezin Schepp voorlopig vrijgesteld van deportatie.
In maart 1939 kreeg een Bosschenaar die voor de Duitsers werkte, het huis van de familie Schepp toegewezen als nieuwe woning. Het gezin moest nieuw onderdak vinden en Henri en zijn vader doken onder. Bij een treincontrole werden ze echter opgepakt. Op 3 juli kwamen ze als strafgevangenen binnen in Kamp Westerbork waar ze met het eerstvolgende transport naar de gaskamers van Sobibor werden gestuurd. Henri Schepp overleed op 9 juli 1943. Bij de Esscheweg 59 ligt een steen ter nagedachtenis aan Henri en zijn vader.
Bronvermelding: Vughtse Historische Reeks