Erich Hertz
Geboren:
Kleef,
Overleden:
Vught,
Bereikte de leeftijd van
29 jaar
Beroep: Chemisch technicus
Armhoefstraat 31, Tilburg
Aus der Flucht erschossen?
De moeder van Erich komt uit Duitsland en zijn vader uit Arnhem. Het gezin woont in Kleef, waar zijn vader een herenmodezaak runt. Door de op dat moment geldende anti-joodse maatregelen verhuizen zijn ouders in 1933 naar Arnhem. Erich blijft in Duitsland wonen om zijn schoolcarriere aan het gymnasium in Ahrweiler te voltooien. In maart 1934 wordt Erich opgepakt omdat hij kritiek uit op het naziregime. Na zijn vrijlating haalt hij zijn eindexamen en reist zijn ouders achterna.
Erich gaat werken als chemisch technicus en woont aan het begin van de Tweede Wereldoorlog met zijn ouders aan de Armhoefstraat 31 te Tilburg. In 1942 duikt het gezin onder. Helaas wordt er al snel een opsporingsbericht uitgevaardigd. Eind maart 1943 worden zij gevonden en gearresteerd. Hierop wordt het gezin naar Kamp Vught gebracht. Wat er precies in Vught is gebeurd is onbekend. Erich wordt op 5 april 1943 doodgeschoten. Als doodsoorzaak op de sterfakte staat 'Auf der Flucht erschossen'. Erich is dan 29 jaar oud.
Ook de ouders van Erich, Lodewijk en Klara overleven de oorlog niet. Zij worden op 8 mei 1943 op transport gesteld en via Kamp Westerbork naar vernietigingskamp Sobibor gestuurd. Hier worden zij op 14 mei 1943 omgebracht.
Bronnen:
Nationaal Monument Kamp Vught
Wiki Midden Brabant
Ik herdenk Erich Hertz en zijn ouders, omdat ik al jaren bij Nationaal Monument Kamp Vught werk. Veel Joodse slachtoffers uit Tilburg zijn in Kamp Vught terecht gekomen, voordat de meeste van hen de dood vonden in de kampen in Duitsland en Polen. Erich Hertz is al in Kamp Vught omgebracht. Wat daar precies is gebeurd, is onbekend. Het zal waarschijnlijk ook niet precies duidelijk worden. Erich Hertz wordt in Vught herdacht in de bezinningsruimte. Het is belangrijk om te blijven herdenken en nadenken over wat er tijdens de Tweede Wereld Oorlog is gebeurd. Het motto van Nationaal Monument Kamp Vught is voor mij dan ook heel belangrijk: 'Herdenken is nadenken'. Door enkele inwoners uit Tilburg te 'adopteren' probeer ik me met dit motto te blijven bezighouden.