Alida Bremer
Geboren:
Amsterdam,
Vermoord:
Auschwitz,
Bereikte de leeftijd van
29 jaar
Beroep: Hulp in de huishouding
Kraaipanstraat 50 I, Amsterdam
Alida Bremer werd geboren op 28 januari 1913 te Amsterdam als dochter van Isaac Bremer en Elisabeth Rood. Het gezin bestond uit vijf kinderen, Herman, Maurits, Sara, Sientje en Alie (Alida). Het bedrijf waar Maurits werkt, DUO Metaalwarenfabriek, verhuist in 1940 naar Waalwijk. Ook Maurits vertrekt als arbeider met de fabriek mee naar Waalwijk en gaat in de Hooisteeg (toen nog Grotestraat) wonen.
Als hij tijdens een familiebezoek in Amsterdam ternauwernood aan een razzia ontsnapt, besluiten Alida en Sientje ook naar het "veilige" Waalwijk te verhuizen en worden op 26 maart 1941 in het gemeentelijk bevolkingsregister ingeschreven.
Alida zorgt voor het huishouden en Sientje verdient de kost als huisnaaister. Er is weinig bekend over wat Alida tijdens haar korte verblijf in Waalwijk heeft gedaan. Vader Isaac is inwonend bij zijn zoon Herman in Amsterdam. De toestand van de zeventig jarige vader verslechterd met de dag en Sientje gaat terug naar Amsterdam om hem te verzorgen. Alida blijft in Waalwijk bij haar broer wonen.
Op 28 augustus 1942 krijgen alle in Waalwijk woonachtige Joden een brief dat ze zich op het station moeten melden voor de Arbeitseinsatz. Gepakt en gezakt staan Alida en Maurits klaar voor transport naar 's-Hertogenbosch. Vanuit daar worden ze vervoerd naar Westerbork en drie dagen later, op 31 augustus, worden ze al op transport gesteld naar Polen. Op het station van Cosel worden veel mannen uit de wagons gehaald om vervoerd te worden naar diverse werkkampen. De vrouwen en overgebleven mannen worden verder op transport gesteld naar Auschwitz.
In de avond van 3 september komt Alida aan in het vernietigingskamp en behoort tot de groep die zich in de doucheruimtes door verstikking om het leven worden gebracht. Haar broer Maurits komt in een werkkamp en overleeft de oorlog.
Op de plaats aan de Hooisteeg waar haar woning heeft gestaan, heeft de gemeente Waalwijk een gedenksteen geplaatst.
Bron tekst: Zoveel verhalen. Oorlogsslachtoffers in Sprang-Capelle, Waalwijk en Waspik, blz. 26 en 27
Bron foto: www.waalwijkwiki.nl
http://waalwijkwiki.nl/wiki/Alida_Bremer
http://waalwijkwiki.nl/wiki/Lijst_van_oorlogsslachtoffers_in_Waalwijk