Louis Kooker
Geboren:
Amsterdam,
Overleden:
Midden-Europa,
Bereikte de leeftijd van
43 jaar
Beroep: Kelner
Bilderdijkkade 88 III achter, Amsterdam
Louis Kooker werd op 11 juni 1900 geboren in Amsterdam, als vijfde van de acht kinderen van Meijer Kooker en Mietje Pais
De vader van Louis had blond haar en grijze ogen en hij was diamantversteller van beroep. Ergens tussen 1908 en 1918 moet hij zijn overleden. Louis was dus nog jong toen hij zijn vader verloor. Verder zal het thuis wel een drukte zijn geweest, met twee broers en vijf zussen. Voor moeder Mietje moet het zwaar geweest zijn om in haar eentje de zorg te hebben voor acht opgroeiende kinderen.
Louis was bijna achttien jaar toen hij in 1918 verhuisde naar Den Haag om daar te gaan werken als hotelbediende. Na een half jaar kwam hij terug naar Amsterdam. In 1919 kreeg Louis vrijstelling van militaire dienst wegens broederdienst. De broer aan wie hij dat te danken had, heette Jesaia. Hij was twee jaar ouder dan Louis, en in verschillende opzichten een voorbeeld voor hem. Want net als Jesaia werkte Louis nu als kelner, en een half jaar na het huwelijk van Jesaia Kooker met Eva Barnstein, trouwde Louis Kooker met een zus van Eva: Engeltje Barnstein. Broer Jesaia was getuige bij het huwelijk, dat op 7 juli 1921 in Amsterdam werd voltrokken.
Louis was 21 jaar en Engeltje 29 toen ze trouwden. Ze gingen wonen in de Blasiusstraat 51 3 hoog en kregen samen vier kinderen: Max (1922), Margaretha (1923), Jacques (1926) en Bertine Roza (1929). Maar na achttien jaar huwelijk kwam het tot een breuk. Engeltje ging in oktober 1939 met de kinderen apart wonen; ze verhuisden naar Blasiusstraat 40 huis. (Vreemd toeval: ik heb zelf ook op dit adres gewoond, in 1985). Louis huurde een kamer op Bilderdijkkade 88 III hoog achter.
Op 2 mei 1940 overleed de moeder van Louis, Mietje-Kooker-Pais. In de rouwadvertentie die de familie in de krant plaatste, staan Engeltje en de kinderen wel genoemd, maar Louis niet. Dus hoe het ook zat tussen Louis en Engeltje, het was vast heel pijnlijk allemaal. Ik denk ook niet dat Louis gelukkig is geweest op zijn kamertje in Oud-West. En dan moest het ergste nog komen. Acht dagen na het overlijden van Louis' moeder, begon de oorlog.
Louis en Engeltje zijn nooit officieel gescheiden, maar Louis heeft na oktober 1939 niet meer met zijn gezin samen gewoond. Van de Bilderdijkkade zou hij nog naar de Ruysdaelkade en in 1942 naar de Christiaan de Wetstraat verhuizen, terwijl de rest van het gezin op de Blasiusstraat bleef. Hoe het precies verder is gegaan, weet ik niet. Maar niemand uit het gezin heeft de oorlog overleefd.
Max, die net als zijn vader kelner was, is op 30 september 1942 vermoord in Auschwitz.
Margaretha, die al naaister was net als vroeger haar moeder, is op 30 september 1942 vermoord in Auschwitz
Jacques, die in opleiding was tot metaalbewerker, is op 30 september 1942 vermoord in Auschwitz.
Bertina Roza, die nog maar een kind was, is samen met haar moeder Mietje vermoord in Auschwitz op 10 september 1942. .
Louis zelf is in maart 1944 overleden, ergens in Midden-Europa. Hij is 43 jaar geworden.