Hoe maak je een naambordje
Het maken van een naambordje is een ritueel waarin je iemand uit het donker naar het licht brengt. In een ritueel geef je op een betekenisvolle manier aandacht. Hiervoor hebben we enkele tips. Veel succes!
Plankje
Het plankje heeft de maat 35 x 10 cm, dat is de goede verhouding. Is het plankje te lang, zaag het dan in de juiste maat. Dit is belangrijk om het plankje op de juiste manier op de site te laden.
Sfeer
Bepaal op welke dag en waar je gaat werken. Misschien wil je niet alleen een naambordje maken. Enthousiasmeer anderen en doe het samen. Dan kun je elkaar vertellen over wie je gaat herdenken en wat je gevonden hebt. Richt de plek in, ruim misschien op, zet passende muziek op of brandt kaarsjes. Doe wat jij passend vindt en zorg voor een goede sfeer.
Warming-up
Het is fijn om het naambordje eerst te schuren. Je kunt het zien als liefkozen of je stelt het maken nog even uit. Gebruik de gladde kant van het bordje voor de naam van het slachtoffer.
Voorbeelden
Laat je inspireren door naambordjes die op deze site zijn afgebeeld. Je kunt een naambordje heel simpel houden, maar het mag ook een kunstwerk worden. Een kladversie(s) maken is raadzaam.
Letters
Besteedt aandacht aan de letters. Schrijf de naam eerst met potlood zodat je geen ruimte tekort komt. Je kunt de letters strak of sierlijk maken. Een lettersjabloon gebruiken is ook mogelijk. Ook op je computer vind je lettertypes die misschien inspireren, zoals op Dafont.com.
Materialen
Qua materialen is er veel mogelijk. Kleurpotloden geven een zacht resultaat en stiften geven een krachtig beeld. Gebruik bij voorkeur watervaste stiften, zodat het bordje wat regen kan hebben. Verf, bijvoorbeeld plakkaatverf of acryl, is ook een optie, maar houd rekening met droogtijd.
Kleurgebruik
Kleuren hebben een bepaalde werking en symbolische betekenis. Groen is de kleur van hoop, blauw van trouw, geel van haat en nijd, rood van liefde en van gevaar, wit van onschuld en zwart van de dood. Maar kleuren hebben niet voor ieder mens dezelfde emotionele waarde. Beeldbalie is een leuke website om je hierin te verdiepen.
Welk perspectief
Je kunt een naambordje vormgeven naar aanleiding van de droeve werkelijkheid. Dan druk je bijvoorbeeld verdriet, angst of pijn uit door een sober naambordje te maken in bijvoorbeeld grijze kleuren. Maar je kunt ook een wens of gedachte vormgeven, bijvoorbeeld warmte of liefde met een zon, bloemen of bepaalde kleuren. Je kunt ook beelden bijvoorbeeld een beroep uitdrukken.
Adres op de achterkant
Het is belangrijk om op de achterkant van het bordje duidelijk het adres te noteren waar het slachtoffer woonde. Dus straat, huisnummer en woonplaats. Eventueel jouw eigen naam erbij.
Afronding
Rond het ritueel af op een manier die voor jou goed voelt. Tips: toon de naambordjes aan anderen, vertel over het resultaat, stal ze uit of houdt een minuut stilte.
Foto en uploaden
Als je klaar bent maak je een foto van het naambordje. Houd de camera loodrecht boven of voor het bordje. Zorg voor een rustige achtergrond, het liefst wit. Je kunt het uitsnijden in de juiste verhouding op de computer en dan uploaden op de gedenkpagina.