Kaatje Engelschman-Lootsteen
Geboren:
Amsterdam,
Vermoord:
Auschwitz,
Bereikte de leeftijd van
43 jaar
Vrolikstraat 54 III, Amsterdam
Vanuit de Jodenhoek naar Oost
Kaatje Lootsteen wordt geboren op 29 maart 1899 in Amsterdam. Haar ouders, Abraham Lootsteen en Roosje Zwart, zijn ook Amsterdammers. Abraham verdient de kost als sjouwerman en Roosje bestiert het zevenkoppige gezin. De eerste jaren van haar leven woont het gezin in de benauwde en overbevolkte Klokkengang in de Jodenhoek. Als Kaatje zes jaar is, verhuist het gezin uit de sloppenwijk naar de nieuwe buitenwijk in Oost, de Andreas Bonnstraat. Daar krijgen ze een tweekamerwoning boven bakkerij H.Lagas. Kaatje verdient de kost als kleermaakster en haar inkomsten zijn hard nodig in het gezin. Na de Andreas Bonnstraat verhuist het gezin nog enkele malen, tot ze zich in de Vrolikstraat 54 vestigen.
Kaatje’s verloofde Levie Engelschman woont ook in Oost. Het stel trouwt op 6 augustus 1930. Levie, magazijnbediende bij Magazijn De Bijenkorf, trekt in bij zijn schoonouders. In die moeilijke crisisjaren raakt Kaatje haar werk als kleermaakster kwijt, gelukkig blijft haar man wel in dienst.
1941 wordt een zwaar jaar, maar met een lichtpuntje. Levie wordt - op last van de bezetter - met meer dan honderd andere Joodse medewerkers van de Bijenkorf ontslagen. Kaatje bevalt van een kindje dat tijdens de geboorte overlijdt. De situatie voor Nederlandse Joden wordt nijpender en zij die het kunnen betalen, vluchten naar veiliger oorden of duiken onder. De grote meerderheid in de arme Jodenbuurten rest weinig anders dan afwachten. Kaatje zal in die zomer van 1941 ontdekt hebben dat ze weer zwanger is en op 12 maart 1942 wordt hun zoontje Meijer geboren. Tussen 3 en 5 oktober 1942 wordt vrijwel de hele Vrolikstraat op transport gezet naar Kamp Westerbork, waaronder alle gezinnen op nummer 54. Op 16 oktober van dat jaar wordt de hele familie vanuit Kamp Westerbork weggevoerd naar Auschwitz. Bij aankomst op 19 oktober worden Kaatje en Meijer van Levie gescheiden en moeder en kind worden nog diezelfde dag vermoord. Levie sterft een jaar later aan de ontberingen.
Bronnen: Joods Monument