Eliazer Gosselaar
Geboren:
Amsterdam,
Overleden:
Midden-Europa,
Bereikte de leeftijd van
35 jaar
Beroep: Kleermaker
Koestraat 12, Tilburg
Bij het zoeken naar een persoon die ik graag wil herdenken viel mijn aandacht op Eliazer Gosselaar vanwege de overeenkomsten die ik tussen Eliazer en mijn vader Jan Bartels zag. Beide zijn maar 35 jaar geworden en in 1944 overleden. Mijn vader overleed vijf dagen na de bevrijding van Tillburg op 1 november 1944 aan Hodgkin maar Eliazer werd al op 31 maart 1944 door Nazies vermoord.
Eliazer is op het Doveninstituut in Haren bij Groningen opgeleid tot het kleermakersvak. Mijn vader is in Tilburg in jongensweeshuis Huize Nazareth eveneens tot het vak van kleermaker opgeleid. Beide mannen woonden en werkten in Tilburg. Eliazer op de Koestraat 12 en mijn vader in de Leenherenstraat 84. Misschien hebben ze elkaar wel gekend.
Eliazer was de zoon van Samuel Gosselaar en Esther Content en werd op 4 mei 1908 in Amsterdam geboren. Eliazer ging van 1 september 1911 tot 15 september 1916 naar de Amsterdamse dovenschool. Volgens de gegevens van die school was Eliazer vanaf zijn geboorte doof en had hij een verslechterend gezichtsvermogen.Zijn vader was al overleden aan longtering. Zijn moeder was kleermaakster en kon niet op hem passen. Zijn grootmoeder was te oud om hem te halen en te brengen. Daarom ging hij van 15 september 1916 tot 22 juli 1926 naar het Doveninstituut in Haren waar hij de opleiding tot kleermaker volgde.
Het gezin behoorde tot de Nederlands-Israëlische geloofsgemeenschap. In het maartnummer van het het tijdschrift ANDOR staat in het verslag over het tienjarig bestaan van de afdeling Zwemmen van de Amsterdamse sportvereniging ADSV dat de heer Gosselaar een bedrag van 36 gulden ophaalde voor dit feest.
Na zijn opleiding als kleermaker op het Doveninstituut in Haren ging Eliazer in 1928 bij zijn broer Jacob Gosselaar in Oisterwijk wonen. De (dove) Eliazer werkte als archiefmedewerker op de Lederfabriek te Oisterwijk. In 1940 is hij naar de Koestraat 12 in Tilburg verhuisd, waar hij waarschijnlijk als kleermaker werkte. Eliazer is gedeporteerd op 28 augustus 1942 naar Den Bosch en op 29 augustus 1942 naar Westerbork. In concentratiekamp Auschwitz is hij volgens het Joods Monument uiterlijk 31 maart 1944 vermoord.