< Lokale herdenkingen

Noord-Brabant, Oisterwijk 2024

Werkgroep Struikelstenen

De werkgroep Struikelstenen Oisterwijk doet mee aan het project Namen en Nummers. Het sluit aan op het leggen van struikelstenen in Oisterwijk voor joodse inwoners die in de oorlog zijn gedeporteerd en vermoord. In 2019 en 2021 zijn in Oisterwijk 23 struikelstenen gelegd.  

Programma 2024

4 mei Herdenkingsplechtigheid Oisterwijk. 

1 september Herdenkingsplechtigheid Citadel Den Bosch.

De herdenkingsplechtigheid in Oisterwijk 4 mei.

17.45 uur Muziekuitvoering Yizkor van Josef Malkin en Requiem van Joseph Reinberger in de Johanneskerk aan de Lind.
19.15 uur Stille tocht door het centrum van Oisterwijk. 
19.30 uur Plechtigheid bij het bevrijdingsmonument met kranslegging, 2 minuten stilte, Namen en nummers, Wilhelmus.

Wil je meer weten neem contact op met Esther Tol, gemeente Oisterwijk 013-5291311 of esther.tol@oisterwijk.nl 

Namen en Nummers
Tijdens de jaarlijkse 4 mei herdenking in Oisterwijk herdenken we ook de Joden die hier woonden en in de Tweede Wereldoorlog zijn opgepakt en vermoord in een vernietigingskamp. Enkele jaren geleden zijn voor hen struikelstenen gelegd. Dit jaar is er een digitaal monument voor hen opgericht op internet genaamd "Namen en Nummers" en is er voor 23 Joodse inwoners een naambordje gemaakt. Dat hebben de bewoners van de huizen gedaan waar de afgevoerde slachtoffers woonden. Ook nabestaanden en kinderen van basisschool de Tovervogel hebben naambordjes gemaakt. Zij zullen de naambordjes tijdens de herdenkingsplechigheid op 4 mei neerleggen bij het bevrijdingsmonument. Op 1 september van dit jaar zullen de naambordjes uit heel Brabant verzameld worden en een plaats krijgen bij de Citadel in Den Bosch. Met de naambordjes worden de afgevoerde Joden als het ware weer thuisgebracht. Zie de website www.namenennummers.nl 

Op zaterdag 4 mei 2024 hebben de makers hun naambordjes meegebracht naar de Dodenherdenking. Vier kinderen en een bewoner hebben de teksten voorgelezen die zij op internet met hun naambordje hadden geplaatst. Vervolgens zijn er 23 naambordjes neergelegd bij het bevrijdingsmonument. Zie onderstaande foto's.  

Wilt u meer weten over struikelstenen en de Tweede Wereldoorlog in Oisterwijk? 

U kunt een wandeling maken langs de struikelstenen met behulp van de "Wandelapp Oorlog in Oisterwijk". Gratis te downloaden in de Play Store of App Store.

De slachtoffers van de holocaust in Oisterwijk zijn beschreven in het boek "Struikelstenen in Oisterwijk, het verleden herdenken met het oog op de toekomst" 
Peter Slingerland. ISBN nr: 978-90-832014-0-5 

Voor informatie kunt u mailen naar kees@welmers.demon.nl

ELS08148

ELS08141