Bijna 4 mei
Beste herdenker,
In dit bericht: de stand van de crowdfunding, een link naar een youtube filmpje met rondleiding Namenennummers.nl. Ik licht gedenkpagina's uit en wijs je op de lokale herdenkingen. En dan met trots beelden van de publicatie Namen en Nummers. Misschien krijg je deze nieuwsbrief dubbel, omdat je ook in mijn gewone adressenbestand staat. Sorry daarvoor.
Crowdfunding bijna 50%
De crowdfunding Namenennummers.nl, een waardige website vraagt tijd en aandacht, staat bijna op Eu 3000,- bijna 50%. Geweldig blij, veel dank wederom. Het bedrag loopt rustig maar gestaag op. Er blijken veel mensen te zijn die alleen willen storten op een normale bankrekening. Dus je kunt ook direct overmaken op de stichting Allerzielen Alom NL19TRIO0786902884. Ik maak het dan over naar de crowdfunding.
Rondleiding website
Bijna 4 mei, de dag dat we stilstaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Al veel mensen zijn actief op Namenennummers.nl en maken een gedenkpagina voor een Holocaustslachtoffer. Voel jij nog een drempel om via Namenennummers.nl te herdenken? Dan is dit youtube filmpje misschien behulpzaam. Ik geef een rondleiding door de website. Maar het stappenplan op de site is net zo behulpzaam.
Ik moedig je aan om een eerste stap te zetten, je kunt het altijd, overal en wanneer dan ook aan verder werken.
Een vraag aan iedereen die via deze site gaat herdenken. Maak niet alleen een naambordje maar maak ook een verhaal voor of over het slachtoffer. Het is ook mooi als je daar persoonlijk op reflecteert, waarom je het doet, wat het met je doet, wat je belangrijk vindt. Op deze pagina vind je schrijftips en op deze pagina staan bronnen en websites waar je informatie kunt vinden. Als je een familie herdenkt wil je dan voor elk familielid een aparte gedenkpagina met aparte naambordjes en aparte verhalen maken. En we hebben een afspraak met Joodsmonument dat we daar geen foto's van mogen kopieren of letterlijke (copy paste) teksten overnemen.
Gedenkpagina's uitgelicht
Van een herdenker ontving ik dit bericht: 'In deze dagen zoek ik altijd weer een manier om contact te maken met de Holocaust. Daarom ben ik een slachtoffer gaan herdenken op je wonderbaarlijke site. Ik wilde je laten weten dat ik je dankbaar ben voor dit idee en je uitwerking ervan. Het helpt mij enorm om zo concreet met de grote verschrikking bezig te zijn. Ik merk dat ik me op een bijzondere manier verantwoordelijk voel. Misschien is dat wel de kern van de verbinding met het verleden, even voor iemand te kunnen zorgen.' Hij maakte een gedenkpagina voor Emile de Hartog een van de beste vrienden van de schrijver Nescio.
Eef die als vrijwilliger helpt met redigeren, schreef het volgende: 'Nadat ik een account had aangemaakt ben ik aan de gang gegaan met de herdenking van Judith Con-Polak, de vrouw die woonde in wat nu mijn huis is. Ik begon er eigenlijk vooral aan om te weten hoe het is om zo'n herdenking te maken met het oog op het correctiewerk, maar wat roept het veel op om met zo'n herdenking bezig te zijn: het is echt een adembenemend project van je.'
Een ander bijzondere gedenkpagina is die voor Marcus Pels . De Joodse winkelier had een winkel waar een aantal jaar geleden kwam onder de zwarte verf de gevelreclame te voorschijn. De herdenker heeft dit op het naambordje nagemaakt en vertelt dat een in Canada wonende kleindochter de eerste letter heeft mogen schilderen.
Beweging naar fysiek en ritueel
Namenennummers.nl is het landelijke vervolg op het lokale Namen en Nummers dat van 2012 tot 2021 liep. In het coronajaar 2020 nodigde ik mensen uit om thuis naambordjes te maken en informatie over het slachtoffer te zoeken. Dat succes leidde tot Namenennummers.nl. Een gewaagde stap voor mij omdat ik juist van het tastbare, fysieke en rituele ben. Dus daar ligt een uitdaging. Om ervoor te zorgen dat mensen een beweging maken van digitaal naar fysiek en ritueel. Dat zijn de de lokale herdenkingen. Buurten, straten, steden organiseren meestal op 4 mei herdenkingen waarin de naambordjes en verhalen en rol spelen.
Tot en met 5 mei is er gedenkwandeling Verhalen van toen en mensen van nu in de Oosterparkbuurt. Op 4 mei heeft de Swammerdamstraat, een herdenking met o.a. verhalen van een rabbijn, in de Blasiusstraat en in Oud-West gaan ze eerst naambordjes maken met afsluitend een herdenkingsritueel. In de Hallen in Oud-West zijn de naambordjes te zien van de kinderen van de Kinkerbuurtschool. In Dordrecht heeft Villa TrösT een herdenking met muziek, verhalen en gedichten en tot 1 juli is er een expositie in het Stadsmusuem in Tilburg over de herdenking van 2021 met een uitgebreide randprogrammering.
Raamposter Oosterparkbuurt en expositie in Tilburg
Individuele actie
In 2020 had een HvA stagiaire de opdracht om binnen Namen en Nummers een artistieke interventie te ontwerpen. Ze bedacht dat herdenkers een berichtje in de brievenbus konden doen van de huizen waar de slachtoffers. Toon van 9 jaar stopte een kaartje met Vergeet-mij-NIetjes in een brieven bus in de Vrolikstraat met de mededeling dat hier Abraham Sal Tonninge van 7 jaar had gewoond. De bewoners waren zeer geraakt en besloten om een Stolperstein te bestellen.
Dus volg hun voorbeeld en bel aan, doe iets in de brievenbus, misschien een print van het verhaal dat je gemaakt hebt. Natuurlijk met de nodige beleefdheid.
De publicatie in handen
De publicatie Namen en Nummers het lokale project, is afgeleverd. Mooi papier, lekker gewicht, prettig lettertype, veel foto's en verhalen. Het hoofdartikel gaat over de ontwikkeling van het ritueel op het Kastanjeplein. Er staan teksten in van experts op het gebied van kunst, rituelen en herdenkingen en Job Cohen schreef het voorwoord. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een pagina met gemaakte naambordjes. Het is 116 pagina's dik en bevat ook een A1 vouwblad van het Stratenmonument. Ik dank Arnold Weel voor zijn enorme inzet op het gebied van redactie en vormgeving! Hieronder een aantal pagina's.
Je kunt het via de crowdfunding bestellen voor Eu 35,-, dan steun je het project ook weer mee.
Dank voor je aandacht en dat je meedoet,
Ida van der Lee,
ook namens Sieneke, Astrid, Gustaaf en Annemiek.