Levie Drukker
Geboren:
Steenwijk,
Vermoord:
Sobibor,
Bereikte de leeftijd van
41 jaar
Beroep: Directeur joodse school
Trouwlaan 69, Tilburg
Levie Drukker brengt zijn jeugd door in Steenwijk als oudste van twee kinderen, in een (volgens een bekende uit die tijd) 'arm maar net' gezin. Zijn ouders hadden eerst een slagerij en later een fietsenstalling die bestond uit hun binnenplaatsje, keuken en gang. Levie werd onderwijzer. Een collega vertelt dat hij prettig met de kinderen omging en ook een kind dat bij hem in de klas zat verklaart dat het 'gezellig was bij hem. Hij vertelde mooi en er werd gewerkt zoals het hoorde.'
Levie gaat steeds slechter horen. Het lukt hem toch om in het onderwijs werkzaam te blijven. Zo had hij van 1931 tot 1938 zitting in de schoolcommissie van de Joodse gemeente en was lid van de Bond voor onderwijzers. In augustus 1940 vertrok Levie naar Jubbega om daar als onderwijzer te gaan werken. In november 1940 werden in Nederland alle Joden ontslagen uit overheidsdienst en verloor Levie zijn werk. Zijn verzoek om financiële steun werd door de gemeente Steenwijk afgewezen.
Na de zomervakantie van 1941 mogen Joodse kinderen van de bezetter niet meer terugkeren naar hun school. In november van dat jaar komt Levie naar Tilburg om les te gaan geven aan de lagere school voor Joodse kinderen uit Tilburg en Breda. Pendelend tussen Breda en Tilburg zorgde hij zo dat de kinderen die geen plek hadden op reguliere basisscholen toch onderwijs kregen.
Op 17 april 1942 trouwt hij in Arnhem met Roza Pels. Vanaf de zomer van 1942 liep, door de deportaties van Joden, het leerlingenaantal op zijn school snel terug. In april 1943 sluit de school. Levie en Roza worden naar Kamp Vught gebracht. Op 6 en 7 juni van dat jaar vinden vanuit Kamp Vught de beruchte kindertransporten plaats. Levie en Roza gaan, hoogstwaarschijnlijk vrijwillig, mee met de vier- tot zestienjarigen op het transport van 7 juni 1943. Het is zeer waarschijnlijk dat Levie deze reis maakte samen met kinderen die hij in de klas had gehad. Zo heeft hij 'zijn kinderen' vergezeld. Samen gingen ze naar Kamp Westerbork en de dag erna door naar Sobibor. Op 11 juni 1943 werden Roza en Levie Drukker daar vermoord.
Bronnen:
Jan van Rossum, 51 Portretten, 2005
https://www.jck.nl/nl/longread/jodenvervolging-nederland